Sygesikringskort

Det blå sygesikringskort giver dig ret til samme behandling som landets borgere, når du opholder dig i EU eller i et EØS-land. 

Et blåt EU sygesikringskort

Når du er på ferie eller opholder dig i EU, Norge, Island, Liechtenstein (EØS-landene) eller i Schweiz i op til 1 år, har du med det blå sygesikringskort ret til samme medicinske behandling som borgerne i det pågældende land. Det er altså vigtigt at være opmærksom på, at du er dækket forskelligt, alt efter hvilket land du opholder dig i. 

Det blå sygesikringskort er gratis og kan bestilles digitalt på borger.dk. Hvis du ikke har mulighed for at bestille kortet digitalt, skal du kontakte dit lokale borgerservicecenter. Hvis du deler adresse med din ægtefælle og dine børn, kan du bestille et blåt sygesikringskort til dem, samtidig med at du bestiller til dig selv.

Du kan bestille kortet her: 

I disse tilfælde dækker det blå sygesikringskort i EU og EØS-lande:

  • Når du skal på ferie eller andre midlertidige ophold i op til 1 års varighed.
  • Hvis du skal i praktik eller være au pair.
  • Hvis du skal studere eller følge en faglig uddannelse.
  • Hvis du har en kronisk sygdom og ved, du kan få behov for behandling.
  • Hvis du skal arbejde i udlandet. Du skal i så fald have en afgørelse fra Udbetaling Danmark om, at du er omfattet af dansk social sikring, før du kan få det blå EU-sygesikringskort.

EU-kortet dækker ikke planlagt behandling, hvis behandlingen er den eneste grund til rejsen til det pågældende land. Behandling, der med rimelighed kan vente, til du er tilbage i Danmark igen, er heller ikke dækket.

Det blå sygesikringskort giver dig ret til samme behandling som landets egne borgere på offentlig sygehuse og klinikker. Det betyder, at hvis der er egenbetaling på behandlinger for landets borgere, er der også egenbetaling for dig. Med det blå kort er du dækket ved akut sygdom, hvis du kommer til skade, og hvis det vurderes af sundheds-personalet i det pågældende land, at du har brug for medicinsk behandling under dit ophold. Det blå kort dækker dog ikke hjemtransport, hvilket især er værd at bemærke, hvis du skal på skiferie. Patientombuddet har lavet en grundig oversigt over, hvilke typer behandling det blå kort dækker sammenlignet med det gule sygesikringskort.

Med det blå EU-sygesikringskort kan du få behandling på offentlige sygehuse og klinikker, som har en behandlingsaftale med det offentlige. Hvis du vælger at blive behandlet på et privat hospital, skal du derfor selv betale. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der kan være delvis eller fuld egenbetaling for landets borgere og dermed også for dig. Det er derfor vigtigt at tjekke reglerne for det pågældende land, inden du rejser. Du finder oplysninger om, i hvilket omfang det blå sygesikringskort dækker i samtlige EU- og EØS-lande via linket til Patientombuddet nedenfor.

Du kan se et kort over EU- og EØS-landene ved at klikke her:

EU-Oplysningens Europakort - oplysninger om EU-medlemslande mm.

Borger.dk logo

I Danmark er det borger.dk, der administrerer det blå sygesikringskort. På borger.dk finder du mere information, og her kan du også bestille kortet. 

Derudover har Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har desuden udarbejdet informationskampagnen "Husk det blå" sammen med Kommunernes Landsforening og Patientombuddet.

Et blåt EU sygesikringskort

Tag dine rettigheder med på ferien - med app'en European Health Insurance Card har du altid den nødvendige information om dækning af behandlinger og nødtelefonnumre ved hånden.  

Du kan downloade app'en kan her: 

Denne artikel dækker disse emner:

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: 33 37 33 37
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik