EU-agenturer

EU har oprettet en række mindre institutioner, der kaldes agenturer. De løser forskellige specialiserede opgaver. Agenturerne er placeret over hele EU.

Kilde: Kommissionen

Agenturernes medlemmer

EU’s 28 medlemslande og evt. tilstødende lande.

Agenturernes opgaver 

Agenturerne har hver især til opgave at varetage tekniske, videnskabelige eller forvaltningsmæssige opgaver. Således bidrager de til udformningen og gennemførelsen af EU’s politik. I dette lys kan agenturerne sammenlignes med de danske styrelser. 

Agenturernes særlige karakteristika 

Agenturerne er blevet oprettet efter behov gennem EU’s historie. De er placeret i større byer i hele EU.

Agenturernes organisering

Der findes over 40 forskellige agenturer opdelt i fire grupper: decentrale organer, forvaltningsorganer, Euratoms agenturer og Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT). De er organiseret forskelligt.

Agenturernes arbejdssted

EU’s agenturer er placeret i de forskellige medlemslande, f.eks. ligger Det Europæiske Miljøagentur (EEA) i København. Når EU skal beslutte placeringen af et agentur, tages der afsæt i en række kriterier, herunder placeringens tilgængelighed, agenturmedarbejdernes adgang til arbejdsmarked, sygesikring og børnepasning. Derudover tages der særligt hensyn til tiltrædende medlemslande, altså medlemslande der endnu er under optagelse i EU-samarbejdet, over fuldt optagne medlemslande, når det gælder placeringen af agenturerne. Diskussionen omkring placeringen af agenturer blev aktualiseret i forbindelse med Storbritanniens udtrædelse af EU, idet de to EU-agenturer, Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) indtil nu har haft hjemme i Storbritannien. Derfor er processen med at finde nye værtslande til de to agenturer gået i gang. 

EU's flag på blå baggrund med 12 stjerner.

Du finder en oversigt over alle EU's agenturer på linket nedenfor. Her kan du både se dem på et kort eller søge efter bestemte kategorier og områder.

Alle agenturerne har deres egne hjemmesider, som du kan klikke dig videre til fra oversigten. 

Denne artikel dækker disse relaterede emner:

Senest opdateret: [30.01.2018]
Sideansvarlig: Tomas Heron

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: 33 37 33 37
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik