EU og medlemslandene deler kompetencen til at lovgive om ligebehandling i EU.
Hvis det handler om ligestilling mellem mænd og kvinder, vedtager EU mindsteregler, som tillader medlemslandene at opretholde eller indføre nationale bestemmelser, som kan give specifikke fordele til det underrepræsenterede køn i udøvelsen af en erhvervsaktivitet. I EU er det Rådet og Parlamentet, som sammen vedtager lovgivningen.
Hvis det drejer sig om regler, som skal bekæmpe forskelsbehandling på grund af race, etnisk oprindelse, religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering, vedtages de af Rådet efter høring af Parlamentet. Det forhindrer dog ikke medlemslandene i at opretholde eller indføre nationale regler, som diskriminerer på grund af et af de nævnte hensyn. Danmark kan f.eks. fortsat fastholde den fortrinsstilling, som Grundloven giver den evangelisk-lutherske kirke.
I Kommissionen ligger ansvaret for ligestilling hos den tjekkiske kommissær, Vĕra Jourová, som med i sin portefølje har retsvæsen, forbrugere og ligestilling sammen med første næstformand i Kommissionen, Frans Timmermans, som har ansvar for EU's Charter om grundlæggende rettigheder.
I Parlamentet behandles ligestilling mellem mænd og kvinder i et særligt udvalg for kvinders rettigheder og ligestilling. Bekæmpelse af diskrimination på baggrund af race, etnisk oprindelse, religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering behandles derimod i Udvalget for Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender.
I Rådet drøfter medlemsstaterne ligestilling i Rådet for Beskæftigelse, Socialpolitik, Sundhed og Forbrugerpolitik.
Det Europæiske Ligestillingsagentur arbejder for skabe større lighed mellem mænd og kvinder i al EU-lovgivning og bekæmpe kønsdiskriminering. Det ligger i Vilnius i Litauen.