Økonomisk politik

EU har en række fælles regler omkring den økonomiske politik, der bl.a. skal sikre, at medlemslandenes økonomier ikke udvikler sig i alt for forskellige retninger.

penge
Større


I Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU'en) varetages den monetære politik for eurolandenes vedkommende af Den Europæiske Centralbank. Hvad angår den økonomiske del af ØMU'en, er finanspolitikken dvs. beskatningen og de offentlige finanser de enkelte medlemslandes ansvar. Der er dog en række fælles regler for udviklingen i de offentlige finanser.

EU har også vedtaget nogle regler, der skal forebygge, at landenes økonomier bliver ramt af såkaldte bobler – på EU-sprog bliver det kaldt for makroøkonomiske ubalancer. Det kan eksempelvis være en kraftig vækst i priserne på boliger en såkaldt boligboble. En stor del af EU's økonomiske politik koordineres under en fælles tidsmæssig ramme, der kaldes for det europæiske semester. 

Økonomisk politik i EU

Nyheder

25.09.2017
Grækenland lever op til EU's budgetregel

Grækenland har trukket sig op over grænsen for tilladte budgetunderskud i EU og er nu ikke længere under EU's såkaldte underskudsprocedure.

09.03.2017
EU-topmøde torsdag og fredag

EU's stats- og regeringschefer mødes til EU-topmøde i Bruxelles torsdag og fredag.

Senest opdateret: [22.11.2017]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Ring til os på
Tlf: 33 37 33 37
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik