Sådan lovgiver EU

Når der bliver lavet love i EU, er det en proces med mange trin - lige fra et nyt initiativ tages til der følges op på, om de fælles regler fungerer, som de skal.

Recht Paragraf Gesetz Paragrafendschungel Hilfe Anwalt Beratung Labyrinth Rechtsanwalt Zeichen Symbol schwierig Prozess Rechtschutz undursichtig Illustration Grafik 3d Wirrwarr kompliziert Fall gerechtigkeit gericht gerichtsbarkeit gesetze gesetzgeber gesetzlich grundgesetz Ausweg impressum komplex impressumspflicht jura jurist justiz modern Konzept abstrakt Abbildung paragrafen paragrafenzeichen Rechtsfindung paragraph Rechtschutzversicherung paragraphen paragraphendschungelpatent rechtsprechung strafgesetz Unrecht  strafrecht urteil  - Fotograf Oliver Boehmer
Større


EU's lovgivningsprocedurer er designet til at sikre, at mange forskellige synspunkter tilgodeses samtidig med, at politikerne presses ved forhandlingsbordet, så de finder viljen til at indgå de kompromisser, der er nødvendige, når 28 lande skal blive enige. Kommissionen, Parlamentet og Rådet indtager de mest centrale roller, når EU lovgiver, men også de nationale parlamenter, borgere og EU's andre institutioner har bestemte funktioner for at skabe en demokratisk og legitim proces.

EU-Parlamentet Bruxelles
Større

Beslutningsprocessen i EU

Når beslutninger skal træffes i EU benytter man primært den beslutningsproces, man kalder den almindelige lovgivningsprocedure. 

Banner Forstærket samarbejde
Større

Forstærket samarbejde

Muligheden for et såkaldt forstærket samarbejde, hvor ikke alle medlemslande deltager, blev indført med Nice-traktaten. 

Banner
Større

Borgerinitiativer

Det Europæiske Borgerinitiativ giver EU’s borgere en mulighed for at præge EU-systemet direkte.

audit concept - magnifying glass and business documents - Fotograf Ronstik
Større

Kontrolmekanismer

Der er indført mange kontrolmekanismer i EU-systemet, som skal sikre, at der føres en fornuftig kontrol med magthaverne. 

Banner - åbenhed
Større

Åbenhed i EU's arbejde

EU bestræber sig på at være så åben over for borgerne som muligt. Som EU-borger har du mulighed at få indsigt i beslutningsprocessen og EU’s dokumenter. 

Banner
Større

Flertalsberegner

Hvordan danner medlemslandene kvalificeret flertal i Rådet? Med flertalsberegneren kan du afprøve forskellige kombinationer. 

Banner
Større

Nærhedsprincippet

Nærhedsprincippet skal sikre, at de politiske beslutninger i EU altid træffes så tæt på borgerne som muligt. 

Banner
Større

Kommissionens retsakter

Selv om Europa-Parlamentet og Rådet har ansvaret for at vedtage nye love i EU, kan Kommissionen gennemføre visse regler. 

Nærbillede af stak papirer
Større

Retsakter i EU's lovgivning

Når EU laver lovgivning, sker det ved, at Ministerrådet og Europa-Parlamentet vedtager regler i forskellige slags retsakter. 


Sideansvarlig: Mongin Forrest

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: 33 37 33 37
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik