Hvilke lande deltager i Schengen-samarbejdet?

22 EU-lande deltager fuldt ud i Schengen-samarbejdet. Ud over disse EU-lande deltager Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein også i samarbejdet.

Den praktiske del af Schengen-samarbejdet, der bl.a. indebærer en ophævelse af personkontrollen ved de indre grænser, er dermed gennemført i 26 lande:

Medlemmer af Schengen: 

EU-lande:          
Tyskland  Frankrig Belgien Luxembourg Finland Slovakiet
Italien Sverige Tjekkiet Spanien Estland Ungarn
Portugal Letland Malta Østrig Litauen Nederlandende 
Danmark  Polen Grækenland Slovenien    
Ikke EU-lande:          
Norge  Island Schweiz Liechtenstein    


Storbritannien og Irland deltager kun i visse dele af Schengen-samarbejdet nemlig det politimæssige og retlige samarbejde om straffesager, bekæmpelse af narkotika og etableringen af informationssystemet (SIS), der indeholder information om bl.a. eftersøgte personer. Cypern, Bulgarien, Rumænien og Kroatien deltager endnu ikke fuldt ud i Schengen-samarbejdet. Derfor skal man stadig vise pas, når man rejser til disse seks lande.

Nye EU-lande og Schengen

Schengen-reglerne er bindende for nye medlemslande fra tiltrædelsesdatoen. Det er dog kun dele af reglerne, som gælder i de nye medlemslande fra denne dato, bl.a. reglerne om ensartet visum. Reglerne om ophævelse af grænsekontrollen mellem de gamle Schengen-lande og nye EU-lande gælder ikke fra tiltrædelsesdatoen. Det vil sige, at der indtil videre stadig er en fælles ekstern EU-grænsekontrol ved for eksempel den ungarske -rumænske grænse. 

For at grænsekontrollen ophæves kræves det, at Rådet med enstemmighed og efter høring af Europa-Parlamentet træffer afgørelse om det, når det er sikret, at de nødvendige betingelser for gennemførelse af alle de pågældende regler er opfyldt i den nye medlemsstat.

For at nye EU-lande bliver i stand til at gennemføre samtlige Schengen-regler, herunder kontrol med EU's ydre grænser, er der afsat penge til at støtte deres forberedelse af Schengen-deltagelse.

Støtten kan bl.a. gå til investeringer i opførelse, renovering eller forbedring af infrastruktur og bygninger på grænseovergangssteder, operativt udstyr (laboratorieudstyr, afsløringsudstyr, hardware og software til SIS), uddannelse af grænsevagter m.m.


Denne artikel dækker disse emner:
Spørgsmål & svar
Se alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: 33 37 33 37
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Folketingets cookiepolitik