Europaudvalget 2000-01
EUU Alm.del Bilag 1373
Offentligt
1463205_0001.png
Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl
Europaudvalget
(Alm. del - bilag 1373)
landbrugsministerråd
(Offentligt)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
1
Journalnummer
400.C.2-0
Kontor
EU-sekr.
13. juni 2001
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Fødevareministeriets notat om udkast til
Kommissionens direktiv om ændring af bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF om
indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning og mærkning af og præsentationsmåder for
levnedsmidler samt om reklame for sådanne levnedsmidler, dokument SANCO 2119/00 rev 4.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
om udkast til Kommissionens direktiv om ændring af bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets
direktiv 2000/13/EF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning og mærkning af og
præsentationsmåder for levnedsmidler samt om reklame for sådanne levnedsmidler.
Dokument SANCO 2119/00 Rev 4
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Levnedsmidler den 14.-15. juni
2001.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463205_0002.png
Forslaget behandles i en procedure III. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen direktivet.
Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-
Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig imod det. Hvis der er
kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist
på h& oslash;jst tre måneder, kan Kommissionen udstede direktivet.
Forslaget vedrører ændring af bilag 1 til mærkningsdirektivet, således at der bliver fælles regler for, hvilke
ingredienser der kan mærkes under betegnelsen "kød". Der foreslås i denne forbindelse grænseværdier for
indholdet af fedt og bindevæv. Maskinudbenet kød er ikke omfattet af betegnelsen "kød", og det skal angives
fra, hvilken dyreart kødet stammer. Bestemmelserne har alene mærkningsmæssigt sigte.
Forslaget berører ikke det sundhedsmæssige beskyttelsesniveau, da det ikke får betydning for det samlede
fedtindhold i fødevarer med kød, men har betydning for det billede, forbrugerne får af det reelle kødindhold i
produkter med kød.
Regeringen agter på den baggrund at tilslutte sig forslaget, dog således at man
10. fastholder at grænseværdien for fedtindhold nedsættes,
10. fastholder, at der i forbindelse med forslagets vedtagelse udarbejdes præcise kriterier for, hvad der kan
betegnes som kød til forskel fra maskinudbenet kød og
- arbejder for at det maksimale bindevævsindhold nedsættes.
om udkast til Kommissionens direktiv om ændring af bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets
direktiv 2000/13/EF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning og mærkning af og
præsentationsmåder for levnedsmidler samt om reklame for sådanne levnedsmidler.
Dokument SANCO 2119/00 Rev 4
Resumé
Kommissionen foreslår ændring af bilag 1 til mærkningsdirektivet, således at der bliver fælles regler
for, hvilke ingredienser der kan mærkes under betegnelsen "kød". Der foreslås i denne forbindelse
grænseværdier for indholdet af fedt og bindevæv. Maskinudbenet kød er ikke omfattet af betegnelsen
"kød", og det skal angives, fra hvilken dyreart kødet stammer. Bestemmelserne har alen e
mærkningsmæssigt sigte.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463205_0003.png
Forslaget berører ikke sundhedsmæssige beskyttelsesniveau, da det ikke får betydning for det
samlede fedtindhold i fødevarer med kød, men har betydning for det billede, forbrugerne får af det
reelle kødindhold i produkter med kød.
Baggrund
Kommissionen har den 23. maj 2001 fremsendt udkast til forslag om ændring af bilag I til Europa-
Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF af 20. marts 2000 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes
lovgivning og mærkning af og præsentationsmåder for levnedsmidler samt om reklame for sådanne
levnedsmidler.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 6, stk. 6, 1. led, 2. afsnit i direktiv 2000/13/EF.
Forslaget behandles i en procedure III i Den Stående Komité for Levnedsmidler. Hvis der er kvalificeret
flertal, udsteder Kommissionen direktivet. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen
for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget
uændret eller udtale sig imod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle
sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede direktivet.
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Forslaget er begrundet i Kommissionens ønske om en harmoniseret definition af kategoribetegnelsen "kød"
for så vidt angår anvendelsen af mærkningsbestemmelserne i direktiv 2000/13/EF. På nuværende tidspunkt
har en række medlemsstater i deres lovgivning en definition af, hvad ordet kød må omfatte ved mærkning af
produkter, der indeholder kød, hvilket har medført nationale forskelle, som skader det indre mar keds
funktion.
Formål og indhold
Formålet med direktivforslaget er at få fastlagt en harmoniseret definition af "kød" til brug for
mærkningsformål, f.eks. i ingrediensliste og ved mængdeangivelser af ingredienser (QUID). I bilag I til direktiv
2000/13/EF er der fastlagt nogle kategorier af ingredienser, som kan angives i ingredienslisten i stedet for den
specifikke betegnelse for den pågældende ingrediens. Bilaget omfatter på nuværende tidspunkt ikke katego rien
"kød".
Definitionen i direktivets bilag I gælder udelukkende i forbindelse med mærkning af produkter, hvori kød
indgår som en ingrediens. Angivelsen "kød" skal efterfølges af dyrearten, således at der fx står "kød af svin".
Definitionen anvendes ikke i forbindelse med mærkning af kødudskæringer og kropsdele, når de markedsføres
uden forarbejdning. Forslaget regulerer heller ikke, hvornår f.eks. betegnelsen skinke kan anvendes.
I forslaget defineres kød som skeletmuskulatur af pattedyr og fugle og omfatter f.eks. mellemgulv og
tyggemuskler, mens hjerte og tunge m.v. ikke er omfattet. Maskinudbenet kød er ikke omfattet af definitionen.
Derfor skal maskinudbenet kød, hjerte, tunge m.v. betegnes ved deres specifikke navne ved mærkning af
fødevaren.
Der er i direktivet fastsat maksimumsgrænser for indholdet af fedtstoffer og bindevæv i de produkter, der kan
betegnes med kategoribetegnelsen "kød". Grænserne er fastsat for henholdsvis pattedyr (undtagen kanin og
svin), svin, fugle og kaniner. Grænserne for fedtstoffer i pattedyr og svin ligger i direktivet på henholdsvis 25
og 30 pct., hvor den gældende danske maksimalgrænse er 20 pct.
Fedt og bindevæv ud over de fastsatte grænser skal deklareres som sådan. Forslaget vedrører således ikke det
faktiske fedtindhold i produkter, hvori indgår kød, men sætter grænser for, hvor højt indhold af fedt og
bindevæv, der må findes i den ingrediens, som mærkes under betegnelsen "kød".
Reglerne i direktivet skal ifølge forslaget træde i kraft 1. januar 2003.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463205_0004.png
Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig.
Gældende dansk ret
Området er reguleret i Bekendtgørelse nr. 392 af 26. august 1985 om kvalitetsmæssige krav m.m. til
kødprodukter. Området er endvidere reguleret i bekendtgørelse nr. 741 af 9. august 2000 om mærkning m.v. af
fødevarer, som på nuværende tidspunkt ikke indeholder nogen definition af kød.
Konsekvenser
Forslaget nødvendiggør en ændring af ovennævnte bekendtgørelser.
Forslaget har ingen statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.
Forslaget berører ikke det sundhedsmæssige beskyttelsesniveau, da det ikke får betydning for det samlede
fedtindhold i fødevarer med kød, men har betydning for det billede, forbrugerne får af det reelle kødindhold i
produkter med kød.
Høring
Forslaget har efter § 6 i fødevareloven været i høring hos interesseorganisationer. Forslaget har endvidere været
i høring i Det Rådgivende Fødevareudvalg.
Økonomaforeningen
kan tilslutte sig forslaget, såfremt dette ikke betyder en forringelse af
"kødkvalitetsbekendtgørelsen", men en styrkelse af denne. Det er af betydning for forbrugerne, at definitionen
af "kød" i sammensatte produkter er identisk i alle medlemslandene.
Økonomaforeningen
finder det positivt,
at der fastsættes grænser for indholdet af fedt og bindevæv i ingredienser, der mærk es under betegnelsen
"kød", hvilket er med til at sikre en standardiseret kvalitet, og foreningen finder det positivt, at maskinudbenet
kød ikke kan deklareres som "kød, når kødets cellestruktur er ødelagt.
Danske Slagterier
hilser forslaget velkommen og kan generelt støtte forslaget.
Danske Slagterier
har svært
ved at acceptere, at tunger og hjerter ikke kan anvendes på lige fod med kød, og foreslår, at disse råvarer
omfattes af definitionen på "kød".
Danske Slagterier
finder, at teksten vedrørende maskinudbenet kød bør
ændres, så teksten kommer til at lyde "Denne definiti on omfatter ikke ingredienser, der er tilvejebragt ved
maskinudbening af det kød, der sidder tilbage på knoglerne efter udbening, hvis processen har medført, at
cellestrukturen er nedbrudt". Dette for at tydeliggøre muligheden for at kunne anvende det kød, der fremstilles
ved hjælp af moderne metoder uden ødelæggelse af cellestrukturen, så det svarer til almindeligt hakket kød, på
lige fod med andet kød.
Danske Slagterier
bemærker til betragtning 5, at slagterierne forstår teksten således,
at når der deklareres "kød" i en ingrediensliste eller ved kvantitativ deklaration, skal definitionen overholdes.
Hvis der derimod deklareres f.eks. "svinebryst" for baconprodukter, må dette "svinebryst" godt indeholde
mere fedt end det i bilaget anførte. Ligeledes gælder, at hvis "svinebryst" indgår i en farsvare, og denne
ingrediens dekla reres med specifik betegnelse og evt. en mængdemæssig angivelse, må denne råvare også
indeholde den naturlige fedtmængde, selv om fedtgrænsen i bilaget overskrides.
Danske Slagterier
finder det
vigtigt, at de i bilaget anførte analytiske krav ikke bliver anvendt, så alle de indgående kødingredienser hver for
sig skal overholde kravene, og slagterierne foreslår, at det tydeliggøres, at der er tale om, at den totale k&osla
sh;dmængde skal overholde grænserne for fedt og collagen.
Danske Slagterier
finder vedrørende betragtning
12, hvori står, at fedtindholdet/bindevævsindholder skal angives, hvis grænserne i bilaget overskrides, at denne
tekst kan misforstås, således at den faktiske pct. skal anføres. Teksten bør tydeliggøres, så "den overskridende
del" skal deklareres specifikt med et for forbrugeren forståeligt ordvalg, hvis g rænserne overskrides (f.eks.
fedt/spæk og svær/skind). I forbindelse med selve definitionen, der er anført i bilaget, hvori nævnes, at
naturligt indeholdt eller omliggende væv med et indhold af fedt og bindevæv indenfor maksimalgrænsen
henregnes til kødmængden, ønsker
Danske Slagterier
at kende argumentet for, at tørret sværprodukt ikke kan
anvendes ved fremstilling af f.eks. pølsemagerivarer, blot fordi det ikke er "indeholdt" eller "omliggende", når
en svær, der sidder på et kødstykke, kan bruges og medregnes til kød. Efter
Danske Slagteriers
opfattelse må
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463205_0005.png
det væsentligste være, at collagengrænsen ikke overskrides.
Danske Slagterier
beklager den korte høringsfrist
og forbeholder sig ret til at vende tilbage med yderligere kommentarer.
Det Danske Fjerkræraad
er generelt positiv overfor udkastet, som man kan tilslutte sig ud fra følgende
forudsætninger: Den foreslåede definition af kød gælder som anført under (5) kun, når kød indgår som en
ingrediens, og når der ikke anvendes en mere præcis angivelse. Kød, der udvindes ved mekaniske processer,
hvor kødets cellestruktur forbliver intakt, bør henregnes som kød, n& aring;r blot de kemiske grænseværdier
vedrørende fedt og bindevæv er overholdt. Der bør tilstræbes, at de kemiske grænseværdier for fedt og
bindevæv for kød hidrørende fra fugle og pattedyr bliver ens. De anførte kemiske grænseværdier for kød bør
udelukkende gælde for den samlede mængde af kød, der indgår som ingrediens i en fødevare. Indgår der i en
fjerkræp&osl ash;lse eksempelvis lige dele kyllingekød med et bindevævsindhold på 5 pct. og 15 pct., bør dette
samlet kunne benævnes kyllingekød, idet den gennemsnitlige kemiske sammensætning ligger under det
foreslåede max. indhold på 10 pct..
FødevareIndustrien
finder det som udgangspunkt positivt, at der bliver indført en deklarationsmæssig
definition af begrebet kød, og
FødevareIndustrien
vil i den forbindelse understrege, at det er kvaliteten af
råvaren og ikke den anvendte udbeningsmetode, der bør afgøre, hvorvidt en råvare kan kaldes kød.
FødevareIndustrien
finder, at påstanden "Maskinubenet kød er væsens forskellig …" både er forkert og
udokumenteret, idet der findes mange forskellige kødkvaliteter, som er udvundet maskinelt.
FødevareIndustrien
savner oplysning om, hvor den harmoniserede definition af "maskinudbenet kød" kan
findes, og finder, at begrebet alene er defineret i relation til hygiejne og ikke i deklarationsøjemed. De nævnte
betragtninger bygger på den gamle opfattelse af maskinudbenet kød og tager ikke hensyn til d tum, at der i dag
findes meget avancerede teknologier til maskinseparation af kød og ben. Vedrørende definitionen i bilaget,
hvoraf det af sidste punktum fremgår, at ingredienser med en ødelagt cellestruktur ikke er omfattet, anfører
FødevareIndustrien,
at de forstår dette således, at "soft deboned" eller "advanced meat" derfor er omfattet.
Optimalt kunne det fremgå direkte af definitionen ved at indlede med "s keletmuskulatur, manuelt eller
maskinelt udbenet kød af pattedyr og fugle, …" ud fra en betragtning om, at det er kvaliteten og ikke metoden,
der bør være afgørende.
FødevareIndustrien
ønsker maksimumsgrænsen for fedtstoffer for fugle og kaniner
ændret til 20 pct. og savner argumenter for at fsatsætte grænsen til maks. 15 pct..
FødevareIndustrien
gerne indført calciumgrænser til supplering aelig;nserne for fedt og bindevæv. Der kan tages udgangspunkt i
amerikansk lovgivning, som har en generel calciumgrænse på 1500 ppm, men optimalt bør et sådant kriterium
tilpasses den enkelte dyreart. Endvidere finder
FødevareIndustrien,
at hvis de anførte maksimumsgrænser
overskrides,
skal
ingredienslisten
foruden
betegnelsen
"kød"
omfatte
angivelse
af
fedtindholdet/bindevævsindholdet.
FødevareIndustrien
foresl&a ring;r, at det indføjes i direktivet, at
definitionen skal tages op til revision efter to år. Strukturen i en revideret udgave foreslås umiddelbart: En
fælles definition på kød, En specifikation pr. dyreart – med tilhørende negativlister og kemisk sammensætning.
Opdelingen i specifikationer for tre grupper er efter
FødevareIndustrien
mening alt for grov og afspejler ikke
den naturlige sammensætning af kød for de forskellige ter.
FDB
er tilfreds med at definitionen af kød harmoniseres i EU.
FDB
anbefaler, at der kun arbejdes med en
grænseværdi for fedt for pattedyr, dog kan kaniner godt undtages, og at grænseværdien ikke bliver højere end
25 pct. Det vigtigste er, at definitionen af kød bliver meget klar og præsis, så det klart fremgår, hvad der er
defineret og hvad der ikke er.
FDB
opfordrer til, at EU-definitionen af kød i ndarbejdes i det danske
regelværk, så der kun arbejdes med en definition af kød.
De Samvirkende Købmænd
er enig i, at der er behov for en fælles EU-definition af begrebet kød.
DSK
finder ikke omtalen af maskinudbenet kød klar nok, og
DSK
mener, at det skal forstås sådan, at hvis
maskinudbeningen resulterer i, at cellestrukturen er ødelag, kan det ikke tælles med, men hvis
maskinudbeningen finder sted uden at cellestrukturen er ødelagt, man mængden regnes med som kød.
DSK
finder, at ordet "bør" skal erstattes af "skal" i teksten under skemaet.
DSK
finder, at teksten under skemaet
såvel som betragtning nr. 12 ikke er klar, idet det kunne opfattes, som om man angiver kød med et fedtindhold
på xx over grænseværdien. Der menes sandsynligvis, at den "overskydende" mængde fedt skal deklareres som
"fedt" i ingredienslisten.
Specialarbejderforbundet i Danmark
har meddelt, at forbundet ingen bemærkninger har til forslaget.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463205_0006.png
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
Grundnotat er fremsendt den 7. juni 2001.