Europaudvalget 2000-01
EUU Alm.del Bilag 1566
Offentligt
1463012_0001.png
Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl
Europaudvalget
(Alm. del - bilag 1566)
landbrugsministerråd
(Offentligt)
_____________________________________________
FLF, Alm. del - bilag 1188 (Løbenr. 23810)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
1
Journalnummer
400.C.2-0
Kontor
EU-sekr.
19. juli 2001
Under henvisning til Europaudvalgets skrivelse af 18. juni 2001 (Alm. del – bilag 1408) vedlægges
Fødevareministeriets besvarelse af de deri stillede spørgsmål nr. 209 og 210.
Folketingets Europaudvalg
København, den 19. juli 2001
J.nr.: 1999-531-0003
LFM 0542
Folketingets Europaudvalg har med skrivelse af 18. juni 2001 (alm. del – bilag 1408) udbedt sig min besvarelse af følgende
spørgsmål:
Spørgsmål 209
"Udvalget ønsker oplyst, i hvilket omfang der indsamles henholdsvis fødevareaffald samt brød fra bagere, som efterfølgende
anvendes til dyrefoder."
Svar:
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463012_0002.png
Fødevareministeriet har fra Fødevaredirektoratet indhentet vedlagte notat vedrørende anvendelse af køkkenaffald til
dyrefoder. Som det fremgår heraf, er KAMBAS og PNA-83 godkendt til modtagelse af madaffald til fremstilling af
svinefoder. KAMBAS oplyser, at man årligt modtager mellem 8100 og 8200 ton madaffald, som oparbejdes til svinefoder,
mens PNA-83 modtager ca. 1200 ton madaffald.
Spørgsmål 210
"Er der efter ministerens opfattelse ikke en fundamental forskel risikomæssigt for dyresygdomme ved anvendelse af
henholdsvis fødevareaffald og bagerbrød?"
Svar:
Som det fremgår af ovennævnte notat fra Fødevaredirektoratet vedlagt min besvarelse af spørgsmål 209, er der ud fra et
dyresundhedsmæssigt synspunkt forskel på fødevarerester, som indeholder animalske bestanddele og fødevarerester, som er
rent vegetabilske. Bagerbrød er ikke nødvendigvis rent vegetabilsk, og såvel KAMBAS som PNA-83 modtager efter det
oplyste bagerbrød. Hertil kommer, at det under indsamli ngen ikke altid er teknisk muligt, at holde rent vegetabilske
fødevarerester adskilt fra fødevarerester, som indeholder animalske bestanddele.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463012_0003.png
Den 27. juni 2001
Ministeriet for fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Departementet
Holbergsgade 2
1057 København K
Ref.: HJS/-
J.nr.: VA 3130-387-
Bedes anført ved svar
Sendt som E-mail
NOTAT
Vedrørende køkkenaffalds anvendelse generelt til dyrefoder:
Gældende regler:
I henhold til bekendtgørelse nr. 1387 af 28. december 2000, som ændret ved bekendtgørelse nr. 114 af 20. februar 2001,
§ 6, stk. 1, nr. 10, er køkkenaffald fra storkøkkener og indsamlingsordninger, bortset fra vegetabilsk affald, at betragte
som højrisikomateriale, der skal indsamles og behandles på en godkendt destruktionsvirksomhed.
Ifølge § 6, stk. 2, nr. 3, kan det dog anvendes til særlige formål i overensstemmelse med derom fastsatte betingelser.
Bekendtgørelse nr. 1389 af 28. december 2000 angiver reglerne for anvendelse af madaffald til dyr. I denne
bekendtgørelses § 1, defineres affald som: Rester og spild af
animalsk oprindelse
fra private eller kollektive
husholdninger, restaurationer, pensionater, kantiner, hospitaler, klinikker, kaserner, campingpladser, transportselskaber
samt øvrige fødevarevirksomheder. Det følger af § 2, at udlevering af affald, der skal anvendes som foder til d yr, kun
må ske til virksomheder, der er autoriseret hertil af Fødevaredirektoratet i henhold til bekendtgørelsen.
I henhold til § 4, må industri- og husholdningsaffald samt affald fra storkøkkener, restaurationer og lignende med
indhold af animalske bestanddele
ikke anvendes til fremstilling af foder til drøvtyggere.
Efter gældende regler må "køkkenaffald" med
animalske bestanddele
således kun anvendes til fodring af andre dyr end
drøvtyggere, når det fremstilles på en dertil godkendt virksomhed.
I øjeblikket er følgende virksomheder godkendt til modtagelse af køkkenaffald til fremstilling af svinefoder:
KAMBAS, Hejdesvej 23, Ortved, 4100 Ringsted,
PNA-83, Overbyvej 8A, 6000 Kolding.
Der er ikke i Fødevaredirektoratets regler angivet betingelser for anvendelse af affald, som er rent vegetabilsk. Regler for
anvendelse af rene vegetabilske restprodukter er angivet i Plantedirektoratet bekendtgørelse nr. 448 af 25. juni 1998 om
foderstoffer.
Forventede fremtidige regler:
I EU-Parlamentets og Rådets forslag til forordning vedrørende anvendelse af animalske bi-produkter, som ikke er
bestemt til fødevarer (der forventes vedtaget snarest), er der anført i artikel 6, punkt 1, at "catering-waste" (defineret
som: alle fødevarerester, som stammer fra restauranter, catering faciliteter og køkkener inklusive almindelige
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463012_0004.png
husholdninger), undtagen madaffald stammende fra internationale transporter, er at betragte som kategori 3 materiale,
men det må ikke anvendes til produktion af foder til produktionsdyr.
Affald som indeholder madrester, som stammer fra internationale transporter er betragtet som kategori 1 materiale, og
skal bortskaffes bl.a. ved forbrænding.
I forslag til rådets direktiv (9748/01) om EF-foranstaltninger til bekæmpelse af klassisk svinepest, er køkkenaffald
defineret som: "alt levnedsmiddelaffald fra restaurationer, cateringvirksomheder eller køkkener, herunder
industrikøkkener, landbrugerens private køkken eller de personers køkkener, der passer svin". Her er i artikel 24, punkt
1, a) angivet at anvendelse af køkkenaffald til svin forbydes, og i c), at køk kenaffald fra internationale transportmidler,
f. eks. skibe, vejkøretøjer og fly, skal indsamles og destrueres under officiel kontrol.
Konklusion:
I henhold til nugældende regler må " køkkenaffald" som indeholder
animalske
bestanddele kun anvendes til fodring af
dyr,
dog ikke drøvtyggere ,
når det indsamles og behandles af en virksomhed, som er godkendt dertil.
Det er Fødevaredirektoratets opfattelse, at dette gælder
alt madaffald
fra virksomheder hvorpå der anvendes animalske
bestanddele, uanset at det aktuelle affald er uden animalske bestanddele.
Fødevarerester som kommer fra virksomheder der ikke behandler animalske produkter er ikke underkastet
fødevaredirektoratets regler. Regler for anvendelse af sådanne fødevarerester varetages af Plantedirektoratet.
I henhold til fremtidige regler må det forventes , at al anvendelse af køkkenaffald til produktionsdyr vil være forbudt.
Derimod er der åbnet mulighed for anvendelse af køkkenaffald med
animalske
bestanddele til fremstilling af bl. a. Pet-
Food.
Det er Fødevaredirektoratets opfattelse, at der ud fra et dyresundhedsmæssigt synspunkt er en fundamental forskel på
fødevarerester, som indeholder animalske bestanddele og fødevarerester, som er rent vegetabilske. Det anses således
ikke for at være nogen umiddelbar dyresundhedsmæssig risiko ved at anvende fødevarerester fra virksomheder der
udelukkende behandler vegetabilske bestanddele, som foder til dyr. Det er selvfølge lig en forudsætning, at sådanne
rester ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer eller stoffer som er forbudt i henhold til foderstoflovgivningen.