emmerne af Folketingets Europaudvalg res stedfortrædere Journalnummer Kontor 400.C.2-0 EUK 1. november 2004 Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Miljøministeriets notat om at rege- ringen på baggrund af kammeradvokatens redegørelse af 20. oktober 2004 ikke fremsætter lov- forslag om at nedsætte ejertidskravet i planlovens § 41 fra 8 år til 3 år.
2 Notat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg   SKOV- OG NATURSTYRELSEN Landsplankontoret J.nr. SN 2001-170-0031 Ref. MIC Notat om at regeringen på baggrund af kammeradvokatens re- degørelse  af  20.  oktober  2004  ikke  fremsætter  lovforslag  om  at nedsætte ejertidskravet i planlovens § 41 fra 8 år til 3 år.   Den 29. oktober 2004
./. Miljøministeriet anmodede ved skrivelse af 30. marts 2004 Kammeradvokaten om at udarbejde en redegørelse for planlovens § 41 om pensionisters ret til at benytte boliger i sommerhusområder til helårsbeboelse og protokol nr. 16 til Traktaten om den Europæiske Union om ejendomserhvervelse i Danmark, "Sommerhusprotokol- len". Baggrunden  var,  at  den  daværende  miljøminister  med  en  væsentlig  nedsættelse  af ejertidskravet på 8 år i planlovens § 41, ønskede at forbedre pensionisters mulighed for at helårsbebo deres sommerhus. En afgørende forudsætning var, at den danske EU-særregel i form af "Sommerhusprotokollen" ikke herved kom i fare. Ved L 228 stillede Dansk Folkeparti d. 16. april 2004 bl.a. lovforslag om, at ejer- tidskravet i planlovens § 41 skulle nedsættes fra de nuværende 8 år til 3 år. I sit betænkningsbidrag til L 202, Forslag til lov om ændring af lov om planlægning (Udvidelse af sommerhusområder i kystnærhedszonen) oplyste miljøministeren, "at han deler Dansk Folkepartis ønske om i videst muligt omfang at forbedre pensioni- sters adgang til helårsbeboelse i deres sommerhuse; naturligvis uden at den danske særregel - den såkaldte "Sommerhusprotokol" - bringes i fare. Når dette er afklaret, og  med  mindre  der  er  væsentlige  indvendinger,  jf.  ovenfor,  vil  ministeren  i  givet fald fremsætte lovforslag om at nedsætte ejertidskravet i planlovens § 41, stk. 1 fra 8 år til 3 år, som foreslået af Dansk Folkeparti." På dette grundlag stillede Dansk Folkeparti et ændringsforslag til L 228, hvorefter forslaget  om  at  nedsætte  ejertidskravet  i  planlovens  §  41,  stk.  1,  bortfaldt.  Æn- dringsforslaget blev vedtaget. Kammeradvokaten har i vedlagte redegørelse af 20. oktober 2004 i afsnit 7.3 Samlet vurdering. anført: "På baggrund af EF-Domstolens praksis og de seneste undtagel- sesbestemmelser for nye EU-lande må det antages, at en nedsættelse af ejertidskra- vet i planlovens § 41 til 1,3,5 eller 6 år indebærer en risiko for, at de regler, der hidtil har været omfattet af Sommerhusprotokollen, ikke vil kunne opretholdes fuldt ud, eller at håndhævelsen vil komme under pres. Vurderingen af risikoens størrelse er forbundet med en vis usikkerhed, og det er jo et politisk spørgsmål, hvilken grad af risiko man er indstillet på at acceptere."   Det er på dette grundlag regeringens opfattelse, at en vurdering af kammeradvoka- tens redegørelse må føre til det resultat, at der er sådanne "væsentlige indvendinger" i redegørelsen, at regeringen ikke bør fremsætte et lovforslag om at nedsætte ejer- tidskravet i planlovens § 41, stk. 1 fra 8 år til 3 år, idet et sådant lovforslag vurderes at kunne bringe "Sommerhusprotokollen" i fare.