Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg g deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 400.C.2-0 EUK 5. november 2004 KOMITÉSAG Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Miljøministeriets notat samt grundnotat om Kommissionens forespørgsel om dansk stillingtagen til to dispensations- ansøgninger om anvendelse af det ozonlagsnedbrydende stof HCFC 141b til specifikke anvendelser (Ritec International limited og SNDE). Frist for medlemsstaternes svar er fastsat til 5. november 2004.
2 MILJØministeriet 1. november 2004 Ledelsessekretariatet J. nr. D EUK MAS/LFO/OK/Euk NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forespørgsel om dansk stillingtagen til to dispensationsansøgninger om anvendelse af det ozonlagsnedbrydende stof HCFC 141b til specifikke anvendelser (Ritec International limited og SNDE).   Kommissionen har den 22. oktober 2004 fremsendt anmodning om dansk stillingtagen i forbindelse med to dispensationsansøgninge r om at anvende det ozonlagsnedbryden- de stof HCFC 141b. Beslutningen om dispensation skal tages i overensstemmelse med forvaltningsproce- duren (1999/468/EF art. 4) og forudsætter derfor at medlem  sstaterne ikke manifestere et blokerende mindretal imod dispensation. Der foreligger ikke et udkast til Kommissionens afgørelse. Kommissionen vil udarbejde afgørel- sen når medlemslandenes stillingtagen til ansøgningerne foreligger. Frist for Medlemsstaternes svar er fastsat til 5. november 2004. Det er Danmarks holdning, at ozonlaget skal beskyttes mest muligt. Da der (ifølge forvaltnings- komitéen)  kan  fremstilles  lignende  produkttyper  uden  brug  af  ozonlagsnedbrydende  stoffer,  er Danmark imod at give dispensation i denne situation. Regeringen agter derfor at udtale sig imod, at der gives dispensation.
3 MILJØministeriet 1. november  2004 Ledelsessekretariatet J. nr. D EUK MAS/LFO/OK/Euk GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forespørgsel om dansk stillingtagen til to dispensationsansøgninger om anvendelse af det ozonlagsnedbrydende stof HCFC 141b til specifikke anvendelser (Ritec International limited og SNDE). 1. Status Kommissionen har den 22. oktober 2004 fremsendt anmodning om dansk stillingtagen i forbindelse med to dispensationsansøgninger om at anvende det ozonlagsnedbryde n- de stof HCFC 141b. Beslutningen om dispensation skal tages i overensstemmelse med forvaltningsproce- duren (1999/468/EF art. 4) og forudsætter derfor at medlem  sstaterne ikke manifestere et blokerende mindretal imod dispensation. Der foreligger ikke et udkast til Kommissionens afgørelse. Kommissionen vil udarbejde afgørel- sen når medlemslandenes stillingtagen foreligger Frist for Medlemsstaternes svar er fastsat til 5. november 2004. 2. Formål og indhold Produktion, import, eksport, markedsføring og anvendelse af ozonlagsnedbrydende stoffer har i EU været reguleret siden 1991, pt. ved forordning 2000/2037 om stoffer, der nedbryder ozonla- get.   HCFC 141b, som er et ozonlagsnedbrydende stof med et ozonlagsnedbrydende poten- tiale svarende til 0,11 af CFC,  har været reguleret siden 1. oktober 2000. Fra denne dato har således anvendelsen af HCFC som o pløsningsmiddel til ikke -indesluttet brug således været forbudt. Kommissionen kan imidlertid give tidsbegrænsede dispensa tio- ner hvis der ikke findes teknisk- eller økonomisk anvendelige altern ativer. Kommissionen har modtaget to ansøgninger om dispensation fra et engelsk henholdsvis fransk firma. (Ritec International limited og SNDE). Det engelske firma overfladebehandler glas for at gøre det mindre modtageligt for snavs og vejr- ligets påvirkninger. Ansøgningen omfatter 33.300 kg HCFC-141b, som virker som opløsnings- middel  under  påføring  af  overfladebehandlingen.  Størstedelen  af  den  ansøgte  mængde  HCFC- 141b vil blive udledt til atmosfæren Det fremgår af ansøgningsmaterialet at firmaet allerede an- vender og markedsfører et produkt, som ikke er ozonlagsnedbrydende, men som tilgengæld er brandfarligt. Derudover har firmaet testet en række andre mulige alternativer. Det mest lovende er imidlertid vanskeligt at få adgang til på grund af produktionsvanskeligheder hos producenten.
4 Det  fremgår  endvidere  af  ansøgning  at  firmaet  siden  år  2000  ulovligt  har  anvendt  138.500  kg HCFC-141b. Det  franske  firma  fremstiller  aluminiumsbeholdere  til  næsesprays.  HCFC  bruges  som  opløs- ningsmiddel  til  at  rense  den  lak,  der  er  påført  inderside  af  beholderen.  Ansøgningen  omfatter 3.600 kg for 2004 og 8.640 kg for hvert af årene 2005 og 2006. Det fremgår af ansøgningsmateri- alet at firmaet har etableret udstyr for at reducere udslippet af HCFC til atmosfæren, og er i færd med at teste alternativer. Også dette firma har ulovligt anvendt HCFC siden år 2000.   Det maksimale lovlige forbrug af HCFC i 2005 er cirka 18.000 tons. Da hele den lov- lige kvote sædvanligv  is ikke bliver opbrugt, vurderes den samlede ansøgte mængde for de to firmaer for 2005 at udgøre ca. ½ % af det forventede samlede forbrug i EU af alle typer HCFC. 3. Nærhedsprincippet & proportionalitetsprincippet Behandlingen af ansøgningerne er en forvaltningsakt i overensstemmelse med et vedtaget direk- tiv, hvilket vurderes derfor at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet og proportionali- tetsprincippet. 4. Konsekvenser for Danmark Stillingtagen  til  ansøgningerne  har  ingen  lovgivningsmæssige  eller  ø konomiske  og administrative konsekvenser for Danmark. En imødekommelse af ansøgningerne vurderes at have en lille negativ indvirkning på beskyttelsesniveauet i Danmark. 5. Høring Rammenotatet har været sendt i høring i specialudvalget for miljøspørgsmål. Greenpeace finder ikke, at Danmark bør støtte ansøgningerne om dispensation.