Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK   31. marts  2005 Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Miljøministeriets notat om regeringens besvarelse af begrundet udtalelse 2002/2245, doku- ment nr. SG-Greffe (2004)D/206216 vedrørende gennemførelse af Rådets direktiv 96/61 om integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening, bilag 1 punkt 6.6. Materialet er ligeledes sendt til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
2 Notat til Folketingets Europaudvalg Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg   SKOV- OG Landbrugs- Bioteknologikontoret J.nr. SN 2001-002 Ref. pwe Om besvarelse af begrundet udtalelse vedrørende gennemførel- se  af  Rådets  direktiv  96/61  om  integreret  forebyggelse  og  be- kæmpelse af forurening, bilag 1 punkt 6.6 Kommissionen har den 22. december 2004 fremsendt en begrundet udtalelse ved- rørende  dansk  lovgivnings  manglende  overensstemmelse  med  Rådets  direktiv 96/61 om integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening (IPPC-direktivet).   Direktivets bilag I, punkt 6.6 fastsætter godkendelsespligt for: ” anlæg til intensiv fjerkræavl eller svineavl med mere end: (a) 40.000 pladser til fjerkræ (b) 2.000 plad- ser til avls/fedesvin (over 30 kg) eller (c) 750 pladser til søer”.    Danmark valgte at gennemføre direktivet ved – med visse justeringer – at oprethol- de  en  beregningsmodel  for  husdyrbrug,  som  omregner  produktionsomfanget  på baggrund  af  kvælstofbelastningen  fra  husdyrgødningen.  Belastningen  fastsættes  i dyreenheder (DE), som er det antal dyr, der årligt producerer, hvad der svarer til 100 kg. kvælstof i husdyrgødningen.    Kommissionen har godtgjort, at der ved brug af DE-beregningsmodel ikke i dansk ret er fastsat en tilstrækkelig retlig klarhed og sikkerhed i forhold til direktivets krav om antal af pladser, idet man alt efter produktionseffektiviteten kan komme frem til, at direktivets tærskelværdier i visse situationer overskrides. Som følge af den begrundede udtalelse er den danske regering indstillet på at præci- sere de danske regler, således at det udtrykkeligt fremgår, at der indtræder godken- delsespligt ved overskridelse af direktivets grænser regnet i stipladser. Dette vil ske ved en ændring af bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed (bekendtgø- relse nr. 943 af 16. september 2004).   Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at fastslå, hvor mange husdyrbrug, der vil skulle godkendes efter en justering af reglerne, idet det dog er vurderingen, at nogle få husdyrbrug med slagtesvin vil skulle godkendes, mens det forventes, at der for produktion med sohold vil skulle godkendes en del. Der er tale om godkendelse af eksisterende produktion, hvorimod regeringsgrundlaget indeholder krav om god- kendelse ved nyanlæg og udvidelser.  
3 Ændring af bekendtgørelsen forventes at blive sendt i høring i løbet af foråret med ikrafttræden senest juli 2005. Regeringen har besvaret Kommissionens begrundede udtalelse i overensstemmelse med det anførte.