Notat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

 

Kommissionen har den 28. juni 2006 fremsendt en åbningsskrivelse vedrørende registreringsafgiftslovens § 3a om registreringsafgift af udenlandske firmabiler. Åbningsskrivelsen er fremsendt i forlængelse af Kommissionens åbningsskrivelse af 1. februar 2006 vedrørende de stort set tilsvarende regler i registreringsafgiftslovens § 3b, der angår registreringsafgift af køretøjer, der af en person bosiddende i Danmark leases i en anden medlemsstat af en person bosiddende i Danmark til brug i Danmark.

Det er Kommissionens opfattelse, at bestemmelserne i registreringsafgiftslovens § 3a - som det var tilfældet for så vidt angår registreringsafgiftslovens § 3b - ikke sikrer en fuldstændig proportional afgift i forhold til varigheden af køretøjets indregistrering i den stat, hvor det anvendes, og derfor ikke er forenelig med Traktatens artikel 39.

Desuden er det Kommissionens opfattelse, at den afgift på 1,5 procent af det resterende afgiftsbeløb, der tillægges pr. påbegyndt kvartal, er i strid med såvel EF-Traktatens artikel 39 om arbejdskraftens fri bevægelighed, artikel 49 om fri udveksling af tjenesteydelser som artikel 90 om diskriminerende interne afgifter. For så vidt angår sagen om registreringsafgiftslovens § 3b har Kommissionen dog kun påberåbt sig artikel 49 og artikel 90.

Dette indebærer, at det er Kommissionens opfattelse, at der skal sikres fuld proportionalitet mellem den opkrævede afgift og varigheden af køretøjets indregistrering i den periode, hvor køretøjet anvendes i Danmark i hvert enkelt tilfælde. Dette sker ifølge Kommissionen ikke, idet de danske regler bygger på gennemsnitsbetragtninger om motorkøretøjers værditab.

I regeringens svar henvises til den tidligere besvarelse vedrørende registreringsafgiftslovens § 3b. Det gentages, at efter regeringens opfattelse hindrer EU-retten ikke anvendelse af sådanne gennemsnitsbetragtninger, i hvert fald ikke når reglerne som de danske i registreringsafgiftslovens §§ 7 b og c også giver mulighed for en konkret vurdering af et motorkøretøjs værditab.

Regeringen har besvaret Kommissionens åbningsskrivelse i overensstemmelse med det ovenfor anførte.