Notat

 

 

 

Dato

J.nr.

Sagsbeh.

Org. enhed

:

:

:

:

30. november 2005

127-1

RNo/SPP

3. Kontor

Ad 2680 – transport, tele og energi – spørgsmål 3

Europaudvalget har den 7. oktober 2005 stillet følgende spørgsmål til udenrigsministeren:

Spørgsmål 3:

”I relation til forslaget om bevægelseshæmmede personers rettigheder ved flyrejser (KOM (2005) 0047) bedes ministeren - som lovet på mødet i Europaudvalget den 30. september 2005 – redegøre for overholdelse af subsidaritetsprincippet.”

EU har skabt et indre marked for luftfart, hvor flyselskaberne opererer under ensartede regler. Reglerne omfatter ikke kun adgang til markedet, men også rettigheder for flypassagerer.

I det forklarende memorandum til forslaget nævner Kommissionen, at mange bevægelseshæmmede passagerer rejser mellem medlemslandene og derfor vil have stor nytte af beskyttelse, som er harmoniseret på fællesskabsplan. Uden harmonisering vil de i bedste fald have forskellige rettigheder og i værste fald ingen rettigheder, og de vil derved have svært ved præcist at kende deres rettigheder.

Harmoniserede regler vil sikre bevægelseshæmmede passagerer bedre adgang til flytransport, når de rejser inden for EU, da det bliver lettere at planlægge og gennemføre en rejse. 

Uden harmonisering vil luftfartsselskaberne desuden skulle arbejde under forskellige regler og derved imødese besværlige procedurer og højere omkostninger.

På den baggrund kan det konstateres, at subsidiaritetsprincippet er overholdt, idet en harmoniseret beskyttelse af rettighederne for bevægelseshæmmede luftfartspassagerer bedst løses på fællesskabsniveau.