Europaudvalget 2005-06
2685 - landbrug og fiskeri Bilag 5
Offentligt
210254_0001.png
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender
Att. Søren Abildgaard
E-mail: [email protected]
5. oktober 2005
Rugbrød og pølser tilsat phytosteroler/phytostanoler
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender har den 3. oktober 2005 i forbin-
delse med forberedelsen af rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 24.-25. oktober
2005 anmodet medlemmerne af Det Rådgivende Fødevareudvalgs EU-underudvalg
om at fremsende eventuelle høringssvar vedr. sager på Familie- og Forbrugermini-
steriets område, som forventes behandlet på rådsmødet.
Forbrugerrådet fremsender hermed sit høringssvar vedrørende tilladelse til mar-
kedsføring af to slags rugbrød samt pølser tilsat phytosteroler/phytostanoler som
nye fødevarer eller nye fødevareingredienser i henhold til Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 258/97. KOM(2005) 344 endelig.
Forbrugerrådet kan ikke støtte, at der gives tilladelse til tilsætning af phytostero-
ler/phytostanoler til ovennævnte produkter.
Vi hæfter os ved udtalelsen fra Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler og
Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring, der dels påpeger, at der ikke findes
dokumentation for yderligere gavnlige virkninger ved indtag på over 3 gram pr.
dag, og dels at højere indtag kunne have uønskede virkninger, samt at det er fornuf-
tigt at undgå indtag af plantesterol på over 3 gram pr. dag. Vi hæfter os ligeledes
ved, at en godkendelse af de tre ansøgninger vil kunne berøre beskyttelsesniveauet
i Danmark i negativ retning.
Der findes allerede i dag forskellige produkter tilsat phytosteroler. Der er tale om
basale fødevarer som mælk, plantemargarine og yoghurt, som mange mennesker –
både børn og voksne – spiser hver dag. Ved at øge antallet af basale fødevarer, der
spises af alle befolkningsgrupper, kaster man et stort ansvar over på forbrugerne i
og med, at de skal holde regnskab med ikke at overskride indtaget på tre gram pr.
dag.
Samtidig er de eksisterende produkter på markedet både dårlige til at kommunike-
re, at produkterne kun er målrettet folk, der ønsker at sænke deres kolesterol, og til
at advare børn, gravide og ammende kvinder mod at indtage produktet. Det øger
Gitte Gross
Dok. 37007/ph
1/2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
risikoen for, at mennesker, der ikke bør indtage produktet, gør det alligevel. Speci-
elt når produkterne står side om side med ikke-medicinske produkter i køledisken.
Specielt når det gælder rugbrød, er det en fødevare, der i nogle grupper indtages i
store mængder. En faktor, der kan gøre det svært at vurdere det samlede indtag.
Med venlig hilsen
Villy Dyhr
Chef for Politisk Afdeling
Gitte Gross
Fødevarepolitisk medarbejder
2/2