Notat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

 

Kommissionen har den 15. december 2006 fremsendt to begrundede udtalelser vedrørende meget parallelle regler i registreringsafgiftslovens § 3a og § 3b om forholdsmæssig betaling af registreringsafgift for henholdsvis udenlandske firmabiler, der skal anvendes eller i det væsentlige anvendes varigt i Danmark (§ 3a), og registreringsafgift af udenlandske leasingkøretøjer (§ 3b).

Det er Kommissionens opfattelse, at bestemmelserne i registreringsafgiftslovens §§ 3a og 3b ikke sikrer en fuldstændig proportional afgift i forhold til varigheden af køretøjets indregistrering i Danmark, henholdsvis varigheden af leasingperioden, hvor bilen skal anvendes i Danmark.

Det er Kommissionens opfattelse, at dette for så vidt angår registreringsafgiftslovens § 3a er i strid med EF-Traktatens artikel 39 om arbejdskraftens fri bevægelighed, artikel 49 om fri udveksling af tjenesteydelser og artikel 90 om diskriminerende interne afgifter. I relation til registreringsafgiftslovens § 3b har Kommissionen påberåbt sig, at EF-Traktatens artikel 49 er overtrådt.

I relation til registreringsafgiftslovens § 3a er det desuden Kommissionens opfattelse, at den afgift på 1,5 procent af det resterende afgiftsbeløb, der tillægges pr. påbegyndt kvartal, er i strid med både EF-Traktatens artikel 39 og artikel 90.

Og i relation til registreringsafgiftslovens § 3b har Kommissionen endvidere anført, at den afgift på 0,5 procent af det resterende afgiftsbeløb, der tillægges pr. påbegyndt måned, er i strid med såvel EF-Traktatens artikel 49 som artikel 90.

Det er Kommissionens opfattelse, at der skal sikres fuld proportionalitet mellem den opkrævede afgift og varigheden af køretøjets anvendelse i Danmark i hvert enkelt tilfælde. Dette sker ifølge Kommissionen ikke, fordi de danske regler bygger på gennemsnitsbetragtninger om motorkøretøjers værditab.

I regeringens svar på de to begrundede udtalelser henvises til de tidligere besvarelser af åbningsskrivelserne i de to sager. Det fastholdes, at efter regeringens opfattelse hindrer EU-retten ikke anvendelse af gennemsnitsbetragtninger, i hvert fald ikke i betragtning af, at reglerne i registreringsafgiftslovens §§ 7 b og c også giver mulighed for en konkret vurdering af et motorkøretøjs værditab.

Regeringen har besvaret Kommissionens to begrundede udtalelser i overensstemmelse med det ovenfor anførte.