Notat til Folketingets Europaudvalg

Kommissionens forslag til kommissionsbeslutning om harmonisering af 900 og 1800 MHz frekvensbåndene til fælleseuropæiske kommunikationstjenester

Kommissionen har i Frekvensudvalget (EU’s ”forskriftskomité” for behandling af frekvensrelaterede spørgsmål) fremlagt et udkast til en kommissions­beslutning, som åbner op for, at 900 og 1800 MHz frekvensbåndene på sigt kan anvendes til andre landbaserede fælleseuropæiske tjenester end GSM.

 

En vedtagelse af det foreliggende forslag vil indebære, at frekvenserne i 900 og 1800 MHz båndene skal afsættes til både GSM og andre landbaserede systemer, der kan anvendes til at udbyde fælleseuropæiske kommunikationstjenester. Endvidere skal der på sigt åbnes op for, at frekvenserne i de eksisterende GSM-tilladelser kan anvendes til det bredere formål.

 

Dette betyder blandt andet, at GSM-frekvensbåndene på sigt også vil kunne bruges til trådløst bredbånd og dermed bidrage til, at alle i Danmark kan få adgang til de digitale IKT-teknologier og derved adgangsbillet til det globale netværk.

 

En vedtagelse af forslaget vil ikke indebære, at de eksisterende GSM-tjenester vil lukke. Disse vil fortsætte i flere år fremover.

 

Forslaget påvirker ikke beskyttelsesniveauet.

 

Beslutningen er sat til afstemning i Frekvensudvalget den 14.-15. marts 2007 efter den såkaldte komitéprocedure. Regeringen agter at stemme for forslaget.