Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.1. kontor

J.nr.:  

Den 15. marts 2007

MMO/TAER

FVM 430

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

om forslag til forordning om permanent godkendelse af benzoesyre som fodertilsætningsstof til slagtesvin

 

KOM-dokument foreligger endnu ikke

 

Kommissionen forventes snarest at fremsætte forslag til forordning om permanent godkendelse af benzoesyre som fodertilsætningsstof til slagtesvin. Benzoesyre ønskes tilsat foder til slagtesvin for at forsure gyllen og dermed mindske ammoniakfordampningen og dermed have en gavnlig effekt på miljøet.

 

Forslaget forventes sat til afstemning ved mødet i Den Stående Komité for foderstoffer[1] den 26. marts 2007.

 

Forslaget skønnes at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark og EU positivt.

 

Benzoesyre har siden 2003 været midlertidigt godkendt til brug i foder til slagtesvin som surhedsregulerende middel. Den midlertidige godkendelse udløber den 25. maj 2007. Firmaet bag ansøgningen har nu som vanligt i forbindelse med, at godkendelsen af den midlertidige godkendelse udløber, søgt om godkendelse uden tidsbegrænsning (såkaldt permanent godkendelse). Formålet med tilsætning af benzoesyre som surhedsregulerende middel til slagtesvins foder er at forsure svinenes urin, hvorved fordampningen af ammoniak reduceres og lugtgener fra gyllen mindskes og forholdene i stalden og omgivelserne derved forbedres.

 

 

Danmark stemte i 2003 imod den midlertidige godkendelse af benzoesyre som surhedsregulerende middel til slagtesvin. Hovedårsagen til, at forslaget ikke blev støttet fra dansk side på daværende tidspunkt var usikkerheden i forhold til, om stoffet havde den ønskede effekt. Da der ikke længere er tvivl om stoffets effekt som miljøforbedrende stof og da det er påvist, at stoffet ikke medfører risici for dyr, mennesker og miljø, er det dansk holdning, at en godkendelse af stoffet kan støttes.

 

Det er fortsat misvisende, hvis stoffet kategoriseres som surhedsregulerende middel, idet den surhedsregulerende effekt ikke er tiltænkt foderet, men dyrenes urin. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, hvis godkendelsen bliver givet under gruppen af ’stoffer, der har en gavnlig effekt på miljøet’ under kategorien ’zootekniske tilsætningsstoffer’, hvilket er muligt under tilsætningsstofforordning 1831/2003.

 

Regeringen agter på den baggrund at stemme for Kommissionens forslag, idet man arbejder for, at kategoriseringen af stoffet bliver i overensstemmelse med anvendelsen som et stof, der har en gavnlig effekt på miljøet.

 

 

 

 

 

 



[1] Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed – Afdelingen for Dyreernæring