17. april 2007

 

                                                                                                                                MINFF/

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

Kommissionen har ved SANCO/467/2007rev.2 fremsat forslag til forordning om fastsættelse af mål for forekomsten af Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis i slagtekyllingeflokke.

 

Det forventes, at forslaget bliver sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevaresikkerhed og Dyresundhed den 24. og 25. april 2007, men mødeindkaldelsen og dagsordenen er ikke endnu modtaget.

 

Forslaget er et led i implementeringen af den nye Zoonoseforordning (2160/2003) hvorefter Kommissionen skal fremlægge EU-mål for bekæmpelse af salmonella i EU. Der skal fremlægges mål for flere forskellige dyrearter i perioden 2005 til 2010.

 

Regeringen ønsker fastsættelse af ambitiøse mål for salmonellaforekomsten i slagtekyllingeflokke på EU-niveau, idet det må forventes at medføre en reduktion i kyllingekød fra andre EU-lande.

 

En vedtagelse af forslaget vil betyde at alle EU-lande skal nå ovennævnte mål, og det må forventes at have en positiv effekt på fødevaresikkerheden i Danmark, da Salmonella i importeret kyllingekød er en kilde til humane infektioner.

 

Regeringen agter på den baggrund at tilslutte sig forslaget, idet man:


Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

17. april 2007

 

Grundotat til Folketingets Europaudvalg

Forslag til Kommissionens forordning om fastsættelse af mål for forekomsten af Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis i slagtekyllingeflokke.

 

 

SANCO/467/2007rev.2

 

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag til forordning om fastsættelse af mål for forekomsten af Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis i slagtekyllingeflokke. Samtidig fastsættes regler for minimumsprogram for overvågning. Målet er, at der inden den 31. december 2011  højst er 1% af flokkene der er positive for disse salmonellaserotyper.

 

En vedtagelse af forslaget vurderes at ville berøre beskyttelsesniveauet i Danmark i positiv retning, da importeret kyllingekød udgør en kilde til humane salmonellainfektioner i Danmark.

 

Baggrund     

Det forventes, at forslaget kommer til afstemning på SCoFCAH mødet den 24.-25. april. Der er imidlertid ikke modtaget dagsorden for mødet, på trods af, at Kommissionens forretningsorden foreskriver fremsendelse af dagsorden og mødedokumenter senest 14 dage forud for mødet.

 

Hjemmelsgrundlag

Forslaget er et led i implementeringen af den nye Zoonoseforordning (2160/2003) hvorefter Kommissionen skal fremlægge EU-mål for bekæmpelse af salmonella i EU. Der skal fremlægges mål for flere forskellige dyrearter i perioden 2005 til 2010.

 

Forslaget er fremsat med hjemmel i Artikler 4(1) og 13 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) 2160/2003 om bekæmpelse af salmonella og andre bestemte fødevarebårne zoonotiske agenser.

 

Forslaget behandles i en forskriftprocedure (1999/468/EF art. 5) i SCoFCAH. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen beslutningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede tilladelsen.

 

Nærhedsprincippet

Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

 

Formål og indhold

Der skal i henhold til Zoonoseforordningen fastsættes EU-mål for bekæmpelse af Salmonella. Forslaget fastsætter målet til 1% positive flokke ved udgangen af 2011. Dette mål skal ses i sammenhæng med det allerede fastlagte mål i Zoonoseforordningen, der fastslår at fra udgangen af 2010 må fersk fjerkrækød, ikke omsættes, hvis der findes Salmonella i en prøve a 25 gram.

 

For at kunne fastsætte disse mål inden for slagtekyllingesektoren, har Kommissionen fremskaffet sammenlignelige data over medlemslandenes salmonellaniveau i slagtekyllingeflokke, ved gennemførelse af et referencestudie i perioden 1. oktober 2005 til 30. september 2006, hvor et repræsentativt udsnit af slagtekyllingeflokkene i EU er blevet testet.

 

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har opgjort data fra de forskellige medlemslande og har den 3. april 2007 publiceret en rapport over salmonellasituationen i slagtekyllingeflokke i EU-landene samt Norge.

 

Rapporten har opgjort, at det gennemsnitlige antal af salmonellainficerede slagtekyllingeflokke i EU lå på 23,8 %, med en variation fra 0% i de skandinaviske lande til 68,2%. Danmark lå i denne opgørelse på 1,6% smittede flokke. Det gennemsnitlige antal slagtekyllingeflokke inficeret med Salmonella Typhimurium eller Salmonella Enteritidis i EU lå på 11%, med en variation fra 0 % til 39,3 %. I Danmark er det 0,3% af flokkene der er smittet med disse serotyper.

 

På baggrund af resultaterne af rapporten, har Kommissionen stillet et forslag til mål for reduktion af Salmonella i slagtekyllingeflokkene. Det er tidligere fastsat i Zoonoseforordningen, at målet i en overgangsperiode på 3 år kun skal omfatte Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis. Salmonella Enteritidis er den hyppigste serotype i slagtekyllinger.

 

Målet for slagtekyllingeflokkene omfatter således i denne overgangsperiode kun serotyperne Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis. Det vurderes dog at indsatsen i EU-landene for at reducere forekomsten af disse serotyper, også vil reducere forekomsten af andre serotyper.

 

Forslaget omfatter også krav til et minimumsovervågningsprogram i slagtekyllingeflokkene. Dette program omfatter prøveudtagning af alle flokke, men med færre prøver af hver flok end i referenceundersøgelsen. Der stilles endvidere krav til minimumsomfanget af offentlig prøveudtagning.

 

Udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.

 

Gældende dansk ret

I Danmark er reglerne for salmonellaovervågning af slagtekyllingeflokke fastlagt i bekendtgørelse nr.1010 af 24. oktober 2005 om salmonellose hos fjerkræ og Salmonella i slagtefjerkræ m.m.

 

Disse regler foreskriver en mere omfattende prøvetagning af hver flok. Danmark vil fortsætte denne prøvetagning.

 

Konsekvenser

En godkendelse af forslaget vil styrke beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Forslaget har hverken statsfinansielle eller samfundsøkonomiske  konsekvenser.

 

Høring

Forslaget har været sendt i høring med svarfrist den 17. april 2007 i en række organisationer og offentlige myndigheder i henhold til artikel 9 i Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) Nr. 178/2002 af 28. juni 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevareautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (fødevareforordningen).

Statens Serum Institut støtter forslaget, og mener, at det er positivt, at der lægges op til at målet på sigt skal omfatte andre serotyper.

COOP støtter en harmoniseret overvågning.

Det Danske Fjerkræråd vil gerne have fastlagt krav til hvilken flok der skal undersøges, når en ejendom opfylder kravene til, at der kun skal udtages prøver af en af flokkene på ejendommen, pr. rotation, herunder at undersøgelserne af alle flokkene i et år har været uden salmonellafund, samt at en af prøveudtagninger har været offentlig.

Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Århus Universitet angiver at overvågningsproceduren ser ud til at være tilstrækkelig, og bemærker, at der ikke er fastsat retningslinier for bekæmpelse, samt at flokkens størrelse bør angives ved indrapportering.

Veterinærinstituttet ved DTU bemærker at prøvedagen bør angives ved indrapportering, og har en bemærkning til beskrivelse af prøveudtagningsmetode.

 

Regeringens foreløbige generelle holdning

Danmark ønsker fastsættelse af ambitiøse mål for salmonellaforekomsten i slagtekyllingeflokke på EU-niveau, idet det må forventes at medføre en reduktion i kyllingekød fra andre EU-lande.

 

Generelle forventninger til andre landes holdninger

Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.

 

Tidligere forelæggelse for Folketinget Europaudvalg

Forslaget er ikke tidligere blevet forelagt for Folketingets Europaudvalg.