Til medlemmerne af Folketingets Europaudvalg

 

 

 

 

 

 

 

København, den 2. juli 2007

 

Amnesty International’s anbefalinger til det portugisiske EU-formandskab

 

Amnesty International sender hermed ”The ambitions and ambivalence of EU human rights policy”, der indeholder vores anbefalinger til det portugisiske formandskab for den Europæiske Union. Anbefalingerne er udformet som et ti-punkts-program for EU’s menneskerettighedspolitik i den kommende periode og den berører såvel udenrigspolitiske som interne udfordringer for EU.

 

Kontrasten mellem EU’s værdier og ambitioner for at fremme menneskerettighederne globalt og de fortsatte problemer med at overholde menneskerettigheder internt i EU’s medlemsstater er et voksende problem. Amnesty opfatter de interne problemer med at sikre overholdelsen af menneskerettighederne i EU som en af de mest centrale udfordringer for EU. For det ene fordi der er alvorlige problemer i EU, som der skal tages hånd om. For det andet fordi manglende reaktion overfor menneskerettighedsproblemer internt kan svække EU’s troværdighed og dermed EU’s globale indflydelse overfor andre lande, der krænker menneskerettighederne.

 

De alvorligste menneskerettighedsproblemer i EU knytter sig til terrorbekæmpelse, diskrimination mod minoriteter og migrationskontrol. Amnesty anbefaler, at det portugisiske formandskab styrker EU’s monitorering af menneskerettigheder blandt andet gennem styrkelse af EU-agenturet for grundlæggende rettigheder. Vi efterlyser mere konkret, at der iværksættes tiltag, der kan sikre, at EU's terrorbekæmpelse fremover vil respektere menneskerettighederne, at EU’s retsregler om diskrimination bliver udvidet, at asylpolitikken bliver ændret, så alle flygtninge bliver sikret beskyttelse og at menneskerettighederne bliver respekteret i kontrollen og hjemsendelse af udokumenterede migranter.  

 

Eksternt spiller EU en positiv rolle for at fremme overholdelsen af menneskerettighederne i mange dele af verden. Amnesty hilser blandt andet EU’s øgede engagement i forebyggelse af konflikter velkomment. Amnesty håber, at EU vil fastholde og styrke menneskerettighederne som et vigtigt fundament i sine eksterne relationer, særligt i forhold til naboskabsprogrammer og udvidelsen af EU samt i forhold til Afrika og til lande som USA, Kina og Rusland. Vi opfordrer desuden EU til at arbejde målrettet for en bedre implementering af EU’s retningslinjer om menneskerettigheder.

 

I det vedlagte dokument bliver ovenstående anbefalinger uddybet. Vi håber, at du vil læse vores anbefalinger og at du vil søge at tilgodese dem gennem dit arbejde.

 

Med venlig hilsen

AMNESTY INTERNATIONAL, Dansk afdeling

 

 

Stinne Lyager Bech

International koordinator          Â