5. juli 2007

 

NOTAT TIL til FOLKETINGETS MILJØ- OG PLANLÆGNINGSUDVALG samt FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til Kommissionsforordning om ændring af forordninger om det videre forløb af tredje og fjerde fase af arbejdsprogrammet for revurdering af gamle aktivstoffer i plantebeskyttelsesmidler, der er omhandlet i artikel 8, stk. 2 i Rådets direktiv 91/414/EØF

 

Kommissionen foreslår, at de eksisterende forordninger om det videre forløb af tredje og fjerde fase af arbejdsprogrammet for revurdering af gamle aktivstoffer i plantebeskyttelsesmidler ændres. For at kunne nå at færdiggøre revurderingsprogrammet og derved sikre, at medlemslandene ikke skal tilbagekalde godkendelser af for mange stoffer, foreslår Kommissionen, at der skal ske en fremskyndelse af revurderingsprocessen. De tidligere vedtagne procedurer for kvalitetssikring af den evalueringsrapport, den rapporterende medlemsstat har udarbejdet, ændres.

 

Hvis et stof opfylder kriterierne i bilag VI til forslaget, som er kriterier for klare indikationer af skadelige effekter, kan Kommissionen udstede en ikke-optagelses beslutning for stoffet uden at konsultere EFSA. Hvis der er klare indikationer af, at et stof ikke har skadelige effekter på sundhed eller miljø, herunder grundvandet, foreslås det, at stoffet kan optages på bilag I uden at konsultere EFSA forinden. Hvis et stof optages uden forudgående konsultation af EFSA, skal EFSA’s konklusion imidlertid foreligge, inden medlemslandene skal vurdere, om produkterne kan godkendes nationalt. Ved denne vurdering vil EFSA’s konklusion blive taget i betragtning.

 

For stoffer, der ikke har klare indikationer af at have skadelige effekter eller ikke at have skadelige effekter, kan Kommissionen bede EFSA om videnskabelig assistance enten mht. en fuldstændig vurdering af stoffet eller med specifikke spørgsmål. Kommissionen og EFSA skal blive enige om en plan for gennemgangen af stofferne. Hvis et stof ser ud til at have skadelige effekter, men dog ikke opfylder kriterierne i bilag VI, kan Kommissionen anmode ansøgeren om at tilbagekalde stoffet. Hvis det er tilfældet, vil Kommissionen udstede en ikke-optagelses beslutning, hvorefter medlemsstaterne først skal tilbagekalde godkendelserne af produkter med aktivstoffet efter 2 år i modsætning til de normale 6 måneder.

 

Der er ingen lovgivningsmæssige konsekvenser af forslaget. Forslaget vurderes samlet set at have en neutral indflydelse på beskyttelsesniveauet.

 

Regeringen mener, det er vigtigt at få de særligt skadelige stoffer udfaset hurtigt som muligt.

 

Regeringen agter at stemme for forslaget.