Halvårligt status- og oversigtsnotat til Folketingets Europaudvalg

 

 

Status over resultaterne vedr. forskning og udvikling under det tyske EU-formandskab i 1. halvår 2007 samt oversigt over initiativer for det portugisiske EU-formandskab i 2. halvår 2007

 

Det tyske EU-formandskab (1. halvår 2007)

Den største enkeltsag under det tyske EU-formandskab har været forslaget om en forordning fra Europa-Parlamentet og Rådet om oprettelse af det Europæiske Institut for Teknologi (EIT). EIT skal skabe netværk mellem de mest fremragende forskningsinstitutioner og virksomheder i Europa, hvor forskning, innovation og højere uddannelse gensidigt kan berige hinanden.

 

Efter et længere forhandlingsforløb lykkedes det på Rådets (Konkurrenceevne) samling i juni at nå frem til en generel indstilling til forslaget med henblik på at nå til politisk enighed efter Europa-Parlamentets læsning af forslaget. Rådets indstilling indebærer blandt andet en budgetramme for EIT på 308,7 mio. euro, og at instituttet starter med at etablere to til tre netværk. Vedvarende energi og klimaforandringer blev i forordningens præambel nævnt som et prioriteret emne.

 

Konkurrenceevnerådet har desuden under det tyske formandskab vedtaget konklusioner/anbefalinger om forskningsinfrastruktur, om bedre koordineret anvendelse af strukturfonde og det syvende rammeprogram med henblik på støtte til forskning og udvikling og om bedre videnformidling mellem forskningsinstitutioner og erhvervsliv over hele Europa.

 

I forbindelse med sidstnævnte opfordrer Rådet Kommissionen til at udarbejde et frivilligt charter for offentligt finansierede forskningsinstitutioners og universiteters forvaltning af intellektuel ejendomsret. Endelig blev der i forbindelse med Rådsmødet i maj afholdt et møde i Rumrådet (bestående af EU- og ESA-ministre, European Space Council), hvor en resolution om europæisk rumpolitik blev vedtaget.

 

Forventninger til det portugisiske EU-formandskab (2. halvår 2007)

Der er planlagt to møder i Rådet i efteråret. Møderne vil finde sted den 27.-28. september 2007 og den 22.-23. november 2007.

 

Formandskabet vil styrke sammenhængen mellem innovation, forskning og uddannelse. Et vigtigt skridt er Rådets og Europa-Parlamentets endelige vedtagelse af forordningen om oprettelsen af EIT. Efter Parlamentets behandling vil Rådet muligvis allerede i september nå til politisk enighed om forordningen.

 

Portugiserne afholder i oktober med udgangspunkt i Kommissionens Grønbog om det Europæiske Forskningsrum (ERA) en konference om videnskabens fremtid i Europa. Rådet har drøftet Grønbogen på sine møder i foråret, og emnet forventes sat på dagsordenen på Rådsmødet i november med henblik på vedtagelse af konklusioner, der kan gå videre til Det Europæiske Råds møde i december og indgå i konklusionerne fra topmødet. Kommissionen vil i begyndelsen af 2008 fremsætte forslag om, hvordan man bedst styrker og videreudvikler Det Europæiske Forskningsrum.

 

Arbejdet under det forudgående tyske formandskab med de fælles teknologiinitiativer (JTI’ere) og artikel 169-initiativer vil fortsætte i løbet af efteråret. De fælles teknologiinitiativer sigter imod at oprette offentlig-private forskningspartnerskaber på EU-niveau, hvor især erhvervslivet er mere direkte involveret i formuleringen af programmer og udvælgelsen af projekter end i de traditionelle rammeprogramaktiviteter. Der er foreløbig udpeget seks områder, inden for hvilke der vil blive fremsat forslag til fælles teknologiinitiativer. Kommissionen har foreløbig fremsat forslag om de første fire. Rådet forventes på novembermødet at vedtage konklusioner om disse fire initiativer.

 

Artikel 169-initiativerne giver Unionen mulighed for at yde finansiel støtte til et forskningsprogram etableret af flere medlemslande. Foreløbig er fire artikel 169-initiativer foreslået. Formandskabet lægger op til vedtagelse af rådskonklusioner om de første to på Rådets samling i november.

 

Kommissionen udsendte i februar 2007 en meddelelse om videnskabelig information i den digitale tidsalder, som er sat på dagsordenen for Rådets møde i november. Formandskabet overvejer at sætte implementeringen af en handlingsplan for nanovidenskab og –teknologi i Europa på dagsordenen for samme samling, idet man har givet udtryk for, at dette emne er så vigtigt, at der er brug for at skabe debat om den midtvejsevaluering, der skal ske af handlingsplanen i år.

 

Endelig ønsker det portugisiske formandskab at igangsætte en debat om en modernisering af universiteterne i Europa og afholder derfor en konference om emnet den 6.-7. november i Lissabon. Formandskabet har desuden sat sagen på dagsordenen for Rådets novembermøde.