EU-Koordination

 

 

Den 18. september 2007

 

 

 

 

 

 

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

     

     

Forslag til Kommissionens forordning om tilføjelser til bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 304/2003 om eksport og import af farlige kemikalier

Forslaget indebærer at for19 nye stoffer skal importlandets myndigheder fremover orienteres inden eksport (notificeres), og at der for de 12 af disse stoffer skal foreligge samtykke fra importlandet inden eksport.

 

Forslaget afspejler de justeringer i reguleringen af kemikalier, der er sket i EU. En stor del af de nye stoffer er pesticider, hvor der i henhold til direktivet om plantebeskyttelsesmidler 91/414 er truffet beslutninger som indebærer at stofferne ikke må anvendes i EU. De optages dog kun på listen hvis stofferne i EU er klassificeret som enten meget giftige eller som farlige for miljøet.

 

Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 22, stk. 4 og 5, i forordning (EF) nr. 304/2003 om eksport og import af visse farlige kemikalier, hvorefter Kommissionen træffer beslutning om at justere listen over stoffer hvor der er en forpligtelse til at notificere myndighederne inden eksport af kemikalier der er forbudt eller strengt reguleret i fællesskabet.

 

Der skal stemmes om forslaget den 25. september 2007 i forskriftskomiteen ( jf.1999/468/EF art. 5).

 

Forslaget forventes ikke at have lovgivnings- og økonomiske konsekvenser. Forslaget forventes at have neutral påvirkning på miljøet.

 

Danmark er generelt positiv overfor principperne om det forudgående samtykke vedrørende pesticider og industrikemikalier, der er underlagt forbud eller strenge restriktioner.

 

Danmark støtter på det grundlag forslaget om at optage 19 nye stoffer på bilag I til forordningen om eksport og import af farlige kemikalier. 

 

Â