Folketinget — Europaudvalget, Forsvarsudvalget og

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Christiansborg, den 6. august

EU-Konsulenten

 

 

 

 

 

Til

udvalgets medlemmer og stedfortrædere

 

Grønbog om biologisk beredskab (KOM (2007) 399)

 

Resumé

Kommissionen har udsendt en grønbog om biologisk beredskab. Kommissionen peger på, at der i dag findes en potentiel risiko for, at terrorhandlinger kan omfatte brug af biologiske våben eller materialer.

I grønbogen fremsættes en række forslag til, hvordan EU kan bidrage til at styrke det biologiske beredskab i Europa med henblik på dels at undgå spredning af biologisk materiale, dels at sikre effektiv håndtering af eventuelle krisesituationer.

Der er høringsfrist på grønbogen den 1. oktober 2007.

 

Den 11. juli 2007 udsendte Kommissionen en grønbog om biologisk beredskab.

I grønbogen fremhæver Kommissionen, at Europa i fremtiden kan blive offer for terrorangreb med biologiske våben eller materialer. Kommissionen ønsker med grønbogen at igangsætte en debat om, hvordan EU bør forholde sig til denne potentielle trussel.

Grønbogen rejser en lang række spørgsmål om, på hvilken måde EU kan bidrage til at styrke det biologiske beredskab i Europa.

 Det eksisterende samarbejde
Grønbogen indledes med en gennemgang af de mange eksisterende foranstaltninger, som skal garantere biologisk sikkerhed og sikre beskyttelse af civile mod farlig spredning af biologiske materialer.

Disse foranstaltninger omfatter bl.a.:

-          Samarbejdsmekanismer: Et finansielt civilbeskyttelsesinstrument, en krisestyringsordning og den europæiske solidaritetsmekanisme.

-          Sikring af fødevarer: Kontrol med forurenende kemiske stoffer i levnedsmidler, generelle regler om fødevaresikkerhed samt regler og procedurer, som muliggør sporing af fødevarers oprindelse.

-          Folkesundhed: Samarbejde mellem medlemsstaternes offentlige sundhedslaboratorier, et fælles informationsudvekslingssystem om kopper-beredskabsplaner, en fælles liste over agenser og patogener, som kan bruges til bioterrorisme (kopper, miltbrand, botulisme m.fl.) og en fælles liste over godkendte eksperter i agenser og patogener.

-          Varsling: 12 varslingssystemer til varsling om bl.a. dyresygdomme, farlige stoffer i foder og fødevarer samt biologisk og kemisk terrorisme m.fl.

Kommissionen påpeger på den baggrund, at der ikke er behov for ny lovgivning om biologisk beredskab på EU-plan. Dog foreslår Kommissionen, at de eksisterende foranstaltninger bør tilpasses til at kunne håndtere forsætlig spredning af farligt biologisk materiale. Kommissionen foreslår derfor, at de eksisterende tiltag suppleres med en samlet strategi på EU-plan. Formålet hermed er at styrke den såkaldte ’kollektive indsatskapacitet’ overfor biologiske hændelser, herunder biologisk terrorisme.

Fælles EU-strategi om biologisk beredskab
I sammenligning med de nationale beredskabsplaner skal EU’s fælles strategi for biologisk sikkerhed særligt kunne håndtere en situation, hvor der indledes flere terrorangreb med biologiske våben eller materiale flere steder i Europa på én gang.

Kommissionen foreslår bl.a. følgende tiltag på EU-plan:

-          Oprettelse af et Europæisk Bio-Netværk (EBN), som skal samle Europas ekspertviden om biologisk beredskab og anbefale faglige adfærdskodekser for bioforskere. Desuden kunne netværket udarbejde obligatoriske kurser i sikre biostandarder og god praksis for forskere og studerende inden for biologisk forskning.

-          Oplysningskampagner rettet mod videnskabelige institutter, forskere og biovirksomheder om nye biostandarder og god praksis.

-          Vedtagelse af fælles europæiske minimums-sikkerhedsstandarder for biolaboratorier og lægemiddelindustrien med henblik pÃ¥ at undgÃ¥ uønsket spredning af biologiske materialer. Standarderne kunne omfatte certificering af laboratorier og forskere samt ajourførte lister over biologiske stoffer, som potentielt kan bruges til bioterrorisme.

-          EU-finansieret forskning i biologiske risici.

-          Nye krav om at finansiering af biologisk forskning skal gøres afhængig af om forskningen overholder visse minimums-standarder for biosikkerhed.

-          Klausulering af følsomme forskningsresultater med dobbelt anvendelsesmulighed (dvs. potentiale for at kunne anvendes til bioterrorisme). De følsomme forskningsresultater gøres kun tilgængelige for særligt godkendte eksperter.

-          Kontrol af medlemsstaternes laboratorie-kapacitet i forhold til hÃ¥ndtering af en krisesituation.

-          Opbygning af fælles minimumsbeholdninger af vacciner.

Kommissionen opfordrer med grønbogen alle interessenter, herunder medlemsstaterne, til at tilkendegive deres holdninger til ovenstående forslag. Der er høringsfrist på grønbogen den 1. oktober 2007.

Med venlig hilsen

Signe Riis Andersen

(36 96)