UDENRIGSMINISTERIET                                                              EUK, j.nr. 400.L.2-6-0.

Nordgruppen                                                                                      Den 27. juni 2007

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 44 (alm. del) stillet af Europaudvalget den 30. maj 2007

 

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes oplyse, hvad Det Rådgivende Udvalg for Tobak bliver brugt til?”

 

Svar:

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har oplyst mig følgende, hvortil jeg skal henholde mig:

 

”Den rådgivende gruppe for tobak er en af i alt 30 rådgivende grupper, der kan konsulteres af Kommissionen i alle spørgsmål, der har forbindelse til de fælles markedsordninger og til landdistriktspolitikken.

 

Gruppernes formål er først og fremmest, at gøre det let for Kommissionen at danne sig et overblik over interessenternes syn på de forskellige aspekter af den fælles landbrugspolitik. Nedsættelse af og forretningsorden for de rådgivende grupper er fastlagt i ”Kommissionens afgørelse nr. 2004/391/EF af 23. april 2004 om de rådgivende grupper inden for den fælles landbrugspolitik og deres virkemåde”. Kommissionen kan konsultere grupperne om hvilket som helst emne, der falder ind under den fælles landbrugspolitik. Formanden for en rådgivende gruppe kan foreslå Kommissionen, at gruppen bliver konsulteret om et bestemt emne. Formanden vælges af gruppen for to år ad gangen.

 

Hvis en gruppe når frem til fuldstændig enighed om en udtalelse, kan den i henhold til forretningsordenen forlange, at Kommissionen forelægger udtalelsen i Rådet. Kommissionen er dog ikke bundet af udtalelser fra de rådgivende grupper. Hvert år afholdes der ca. 85 møder i de rådgivende grupper.

 

Den rådgivende gruppe for tobak holder sædvanligvis ét møde om året. Det næste møde afholdes i september 2007. Under første del af gruppens møder præsenteres markedssituationen, situationen i producentlandene samt priser og markedstendenser. Under anden del af møderne bliver medlemmerne bedt om at tilkendegive deres mening om specifikke spørgsmål som f.eks. omstilling til fuld afkobling af den direkte støtte eller bestemte anvendelser af landdistriktsmidlerne.”