Regeringskonference

 

KOM-dokument foreligger ikke.

 

Nyt notat.

 

1. Resumé

På Det Europæiske Råd den 21.-22. juni 2007 blev der opnået enighed om at indkalde en regeringskonference på baggrund af et præcist mandat Regeringskonferencen blev åbnet i forbindelse med rådsmødet (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23.-24. juli 2007. Arbejdet under regeringskonferencen har været henlagt til en teknisk/juridiske arbejdsgruppe, der har arbejdet med omsættelse af  mandatets bestemmelser til et udkast til reformtraktatkompleks. I forbindelse med rådsmødet den 15.-16. oktober 2007 afholdes møde i regeringskonferencen med henblik på statusdrøftelse forud for det uformelle møde mellem stats- og regeringscheferne den 18.-19. oktober 2007, hvor der forventes politisk enighed om traktatteksten. Regeringen agter at tilslutte sig den politiske enighed.

 

2. Baggrund

På Det Europæiske Råd den 21.-22. juni 2007 blev der opnået enighed om at indkalde en regeringskonference, og samtidig blev der opnået enighed om et præcist og klart mandat i overensstemmelse med hvilket, regeringskonferencen skal udføre sit arbejde (for teknisk gennemgang af mandatet henvises til notat sendt til Folketingets Europaudvalget den 27. juni 2007).

 

Det Europæiske Råd besluttede, at regeringskonferencen skal foregå under stats- og regeringschefernes overordnede ansvar, bistået af medlemmerne af Rådet (almindelige anliggender og eksterne forbindel­ser). En repræsentant fra Kommissionens deltager i regeringskonferencen. Europa-Parlamentet inddrages i konferencens arbejde med tre repræsentanter. Generalsekretariatet for Rådet leverer sekretariatsbistand til regeringskonferencen.

 

Regeringskonferencen blev åbnet den 23. juli 2007 i forbindelse med rådsmødet den 23.-24. juli 2007. I forbindelse med åbningen præsenterede formandskabet  et udkast til ændringstraktat, reformtraktaten, der blev henvist til behandling i en særlig juridisk/tekniske arbejdsgruppe under regeringskonferencen. Gruppen, hvis opgave det har været at sikre en korrekt omsættelse af mandatet fra DER i juni til en traktattekst, afsluttede sit arbejde den 3. oktober 2007. Efter arbejdsgruppens arbejde udestår der ingen teknisk/juridiske problemer. Formandskabet stiler mod, at der opnås politisk enighed om traktatteksten det uformelle topmøde 18.-19. oktober i Lissabon. I den forbindelse må det ventes, at der rejses en række spørgsmål af politisk karakter, som er blevet afvist i den teknisk-juridiske gruppe.

Undertegnelse af traktaten ventes at finde sted inden årets udgang.

 

3. Hjemmelsgrundlag

Regeringskonferencen er indkaldt i henhold til artikel 48 TEU, hvoraf det fremgår, at enhver medlemsstats regering eller Kommissionen kan forelægge Rådet forslag til ændring af de traktater, som Unionen bygger på. Efter indhentning af de i TEU artikel 48 forudsete udtalelser fra de tre institutioners side indkaldte formandskabet den 19. juli 2007 til åbning af regeringskonferencen den 23. juli 2007.

 

4. Nærhedsprincippet

Overvejelser om nærhedsprincippet er ikke relevant.

 

5. Formål og indhold

Mødet i regeringskonferencen i forbindelse med rådsmødet den 15.-16. oktober 2007 forventes at være en statusdrøftelse med henblik på forberedelse af det uformelle topmøde den 18.-19. oktober 2007, hvor politisk enighed om reformtraktaten forventes opnået. Reformtraktaten forventes herefter at kunne undertegnes inden årets udgang.

 

Rammerne for regeringskonferencen blev fastlagt i mandatet vedtaget af Det Europæiske Råd i juni. Mandatet angiver strukturen for EU's fremtidige traktatgrundlag centreret om en Unionstraktat samt en Traktat om Unionens funktionsmåde. Mandatet angiver, hvilke ændringer til de eksisterende traktater, der skal foretages. Der henvises til Udenrigsministeriets redegørelse herom, som tidligere oversendt til Folketingets Europaudvalg den 23. juli 2007. Mandatets anvisninger er omsat til et udkast til reformtraktatkompleks udarbejdet af den juridisk/tekniske arbejdsgruppe.

6. Europa-Parlamentets udtalelser

Før en regeringskonference kan indkaldes, skal Europa-Parlamentet i henhold til artikel 48 TEU høres og udtale sig til fordel herfor. Europa-Parlamentet udtalte sig på plenarforsamlingen den 11. juli 2007 til fordel for afholdelsen af en regeringskonference.

 

7. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor

Regeringskonferencen i forbindelse med rådsmødet den 23.-24. juli 2007 vil i sig selv ikke have konsekvenser for dansk ret. Den traktat, der bliver resultatet af regeringskonferencen, vil skulle ratificeres i Danmark i overensstemmelse med danske forfatningsretlige regler.

 

8. Forslagets konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet

Regeringskonferencen i forbindelse med rådsmødet den 23.-24. juli 2007 vil i sig selv ikke have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet. Den traktat, der bliver resultatet af regeringskonferencen, vil i sig selv ikke have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet, idet det ikke kan udelukkes, at en ny traktat vil kunne danne grundlag for forslag, der vil kunne have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet.

 

9. Høring

Sagen har ikke været i høring.

 

 

 

10. Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen finder, at det udkast til reformtraktaten, der er udarbejdet i den juridisk/tekniske arbejdsgruppe, er en loyal omsættelse af mandatet fra Det Europæiske Råd i juni, og regeringen finder derfor at man fra dansk side bør tilslutte sig politisk enighed om traktatudkastet.

 

11. Generelle forventninger til andre landes holdninger

De øvrige medlemslandene forventes overordnet at være positive, om end det må ventes at enkelte medlemslande vil rejse visse specifikke spørgsmål i forbindelse med de afsluttende politiske drøftelser. På den baggrund forventes der opnået politisk enighed om traktatudkastet på det uformelle topmøde den 18.-19. oktober 2007.

 

12. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har senest været forelagt Folketingets Europaudvalg til orientering forud for rådsmødet (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23.-24. juli 2007.