Erklæring fra kommissionsformand José Manuel Barroso og kommissær

Vladimír Špidla

 

om vedtagelsen af henstillingen vedr. udstationering af arbejdstagere

 

 

I dag vedtog Kommissionen en henstilling vedr. udstationering af arbejdstagere og viste dermed, at man er parat til at tage konkrete skridt til at udbedre fejl og mangler i implementeringen og håndhævelsen af direktivet om udstationering af arbejdstagere. Henstillingen sigter mod at skabe et bedre administrativt samarbejde mellem medlemslandene for at sikre en bedre beskyttelse af udstationerede arbejdstageres rettigheder og en mere effektiv håndhævelse af reglerne på tværs af landegrænserne.

 

I anledning af vedtagelsen udtalte Europa-Kommissionens formand, José Manuel Barroso: "Vi ser i stigende grad udviklingen af et europæisk arbejdsmarked. For at sikre både retfærdighed og konkurrencedygtighed har vi brug for et arbejdsmarked med lige vilkår. Dette gælder især serviceudbydere og deres udstationerede arbejdstagere. Sociale aspekter og konkurrencedygtighed skal begge tages lige alvorligt, for at vore samfund og økonomier kan blomstre."

 

Vladimír Špidla, EU-kommissær med ansvar for beskæftigelse, sociale anliggender, arbejdsmarkedsforhold og ligestilling, tilføjede: "Kommissionen vil fortsat kæmpe imod enhver form for social dumpning. Vores henstilling vil sikre effektive værktøjer til at bekæmpe "sort arbejde" på tværs af landegrænserne, øge det administrative samarbejde mellem medlemslandene og gøre det muligt for arbejdsinspektoraterne at udføre deres arbejde mere effektivt. Det er nu op til medlemslandene at tage de nødvendige skridt til at forbedre implementeringen af direktivet om udstationering af arbejdstagere."

 

Henstillingen fokuserer på en bedre informationsudveksling, en forbedring af adgangen til informationer både for udstationerede arbejdstagere og serviceudbydere og oprettelsen af et udvalg på højt plan. Dette udvalg bør direkte involvere de sociale partnere, som er tættest på problemerne nede på jorden, og skabe grundlaget for et tættere samarbejde mellem arbejdsinspektoraterne. Dette udvalg kunne være et passende forum for drøftelsen af en lang række spørgsmål, der måtte opstå i forbindelse med implementeringen af direktivet om udstationering af arbejdstagere.

 

Kommissionen tror på, at denne henstilling vil danne grundlag for en øget kamp mod manglende respekt for arbejdstagernes rettigheder og "sort arbejde" og forbedre arbejdsforholdene for vandrende arbejdstagere overalt i EU. Det er nu op til medlemslandene at bifalde henstillingen og føre den ud i livet.

 

Vedtagelsen af henstillingen falder sammen med en anden vigtig afgørelse i EU-domstolen vedrørende udstationering af arbejdstagere, nemlig Rüffert-sagen. I denne anledning vil Kommissionen gerne understrege, at der ikke er noget modsætningsforhold mellem principperne for det indre marked og forsvaret af arbejdstagernes rettigheder. Arbejdstagernes rettigheder er ikke underlagt det indre markeds regler. Under alle omstændigheder vil Kommissionen fortsætte med at kæmpe imod enhver form for social dumpning eller manglende respekt for arbejdstagernes rettigheder. Kommissionen vil også gerne understrege, at de seneste afgørelser i EU-domstolen, som f.eks. Viking og Laval, ikke er til fare for medlemslandenes frie valg af, hvordan de vil organisere forholdene på arbejdsmarkedet, som f.eks. den nordiske sociale model.