EU-Koordination

J.nr. DEP-243-00012

Ref. bxj

Den 13. maj 2008

 

 

 

 

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til kommissionsbeslutninger om ikke-optagelse af aktivstofferne napropamid, buprofezin, diniconazol på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler

 

Forslaget betyder, at aktivstofferne napropamid, buprofezin, diniconazol ikke optages på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler. Hvis forslagene bliver vedtaget, vil det betyde, at stofferne optages på bilaget over ikke-optagede aktivstoffer, til bekæmpelsesmiddelbekendtgørelsen.

 

Det forventes, at forslagene kommer til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 19.- 20. maj 2008. De skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Forslaget om diniconazol begrundes med, at stoffet opfylder kriterierne i bilag VI – dvs. klare indikationer af skadelige effekter. Forslaget om buprofezin begrundes med, at der ikke kan vises, at der ikke risiko for forbrugerne ved indtagelse af fødevarer med restindhold af buprofezin. Forslaget om napropamid forventes begrundet med, at der ikke kan vises, at der ikke er mulig udvaskning af et nedbrydningsprodukt til grundvandet.

 

Hvis forslagene vedtages, skal medlemsstaterne tilbagekalde godkendelser af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder napropamid, buprofezin, diniconazol som aktivt stof. Endvidere må Medlemsstaterne fremover ikke give godkendelser eller forny sådanne til plantebeskyttelsesmidler der indeholder de tre stoffer. Endelig skal medlemsstaterne give en frist for afvikling af salg og anvendelse.

 

Der er ikke godkendt midler med napropamid, eller diniconazol i Danmark, mens der er godkendt midler med buprofezin i Danmark til bekæmpelse af insekter på prydplanter i væksthuse.

 

Det vurderes, at forslagene har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Regeringen agter at støtte, at napropamid, buprofezin og diniconazol ikke-optages på bilag I.