Notat

 

Stormgade 10

Postboks 1103

1009 København K

Tlf. 38 10 60 11

Fax 38 19 38 90

[email protected]

www.adir.dk

 

 

 

 

 

 
Folketingets Europaudvalg

 

 

 

 

 

Den 10. juni 2008

 

Vores sag

08-19-0057

Deres sag

 

Kontor

Y1

 

 
Afgivelse af indlæg i tysk præjudiciel sag C-22/08 Athanasios Vatsouras og C-23/08 Josif Koupatantze mod Arbeitsgemeinschaft (ARGE) Nürnberg 900

 

1. Indledning

 

I forbindelse med to sager anlagt i Tyskland af de græske statsborgere Athanasios Vatsouras og Josif Kouparantze ved Socialgericht Nürnberg (Tyskland) om retten til sociale forsørgelsesydelser i Tyskland, har Sozialgericht Nürnberg (Tyskland) forelagt 3 præjudicielle spørgsmål for EF-domstolen om, 1) hvorvidt artikel 24, stk. 2, i Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2004/38 af 29. april 2004 om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område (herefter opholdsdirektivet) er forenelig med artikel 12 EF, sammenholdt med artikel 39 EF.

 

2) Såfremt det første spørgsmål besvares benægtende ønsker retten oplyst, om artikel 12 EF, sammenholdt med artikel 39 EF, er til hinder for nationale bestemmelser, der udelukker unionsborgere fra sociale ydelser, såfremt den i medfør af artikel 6 i Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2004/38 af 29. april 2004 fastsatte maksimale periode for ret til ophold er overskredet, og der ikke gælder nogen ret til ophold i medfør af andre bestemmelser.

 

3) Såfremt det første spørgsmål besvares bekræftende ønsker retten oplyst, om artikel 12 EF er til hinder for nationale bestemmelser, der udelukker statsborgere fra en medlemsstat i EU fra adgangen til sociale bistandsydelser, der endog indrømmes illegale indvandrere.

 

2. Sagens baggrund

 

De to sagsøgere indrejste til Forbundsrepublikken Tyskland i marts 2006.

 

Den ene søgte om bistandsydelser hos ARGE på grundlag af SGB II (Sozialgesetzbuch) efter omkring fire måneders ophold, hvilket han fik. Hjælpen ophørte ultimo april 2007, hvilket han klagede over. Han fik to måneder senere arbejde, så han blev uafhængig af sociale ydelser.

 

Den anden påbegyndte arbejde 1. november 2006, men blev opsagt efter cirka syv ugers arbejde, hvorefter han søgte om bistandsydelser hos ARGE også på grundlag af SGB II (Sozialgesetzbuch). Hans hjælp ophørte ultimo februar 2007, hvilket han klagede over. Han fik tre måneder senere arbejde, så han blev uafhængig af sociale ydelser.

 

ARGE afviste klagerne, hvorefter sagsøgerne klagede til Socialgericht Nürnberg, der herefter forelagde sagen præjudicielt for EF-Domstolen.

 

3. Sagens betydning

 

Sagen har principiel betydning, da der stilles spørgsmÃ¥l om, hvorvidt opholdsdirektivets artikel 24, stk. 2 er forenelig med EF-traktatens bestemmelser. Regeringen finder, at artikel 24, stk. 2, er forenelig med EF-traktatens bestemmelser.

 

Det bemærkes, at fællesskabslovgiver har foretaget en afvejning af de modsatrettede hensyn og i den forbindelse fundet det sagligt i visse situationer at begrænse adgangen til sociale ydelser.

 

Arbejdstagere har efter opholdsdirektivets regler naturligvis ret til sociale ydelser, herunder den danske sociale kontanthjælp i tilfælde af arbejdsløsning m.v. pÃ¥ lige fod med danske statsborgere, forudsat de i øvrigt opfylder betingelserne herfor. Regeringen finder imidlertid, at kortvarig og ubetydelig beskæftigelse ikke medfører status som arbejdstager og dermed heller ikke adgang til sociale ydelser efter opholdsdirektivet.

 

 

Regeringen har afgivet indlæg i sagen i overensstemmelse med ovenstående.