Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Fødevarestyrelsen, 6. og 9. kt., dep. 3.1 og 2.1

Sagsnr.: 2008-20-221-03104 /dep. 13164

29. august 2008

FVM 578

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

Kommissionen har fremlagt udkast til revision af Kommissionens forordning (EF) nr. 753/2002 af 29. april 2002 om visse gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1493/1999 for så vidt angår beskrivelse, betegnelse, præsentation og beskyttelse af visse vinprodukter (vinforordningen).

 

Forslaget forventes behandlet på møder i forvaltningskomitéen i 8.-9. september og 22.-23. september 2008. Det er p.t. uvist, hvornår forslaget bringes til afstemning.

 

Forslaget udvider de eksisterende regler om allergenmærkning af vin til også at omfatte produkter / allergene ingredienser, der stammer fra mælk, æg og hvede, som anvendes som tekniske hjælpestoffer til klaring af vin. Endvidere foreslås som et nyt element i lovgivningen, at mærkning i form af sproglige angivelser kan erstattes af et symbol.

 

Forslaget vurderes ikke at have indflydelse på beskyttelsesniveauet.

 

På den baggrund forholder regeringen sig positivt til forslaget, dog således, at man arbejder for, at regler om allergenmærkning, herunder muligheden for at mærke i form af piktogrammer, fastsættes i de generelle mærkningsregler.

 


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Fødevarestyrelsen, 6. og 9. kt., dep. 3.1 og 2.1

Sagsnr.: 2008-20-221-03104 /dep. 13164

29. august 2008

FVM 578

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

 

om forslag til Kommissionens forordning (EF) nr. …/2008 af …/2008 om ændring af forordningen (EF) nr. 753/2002 af 29. april 2002 om visse gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1493/1999 for så vidt angår beskrivelse, betegnelse, præsentation og beskyttelse af visse vinprodukter

 

KOM nummer foreligger ikke

 

Resumé

Kravet om, at allergene stoffer i fødevarer skal mærkes, fremgår af mærkningsdirektivet. Forslaget vedrører detaljerede bestemmelser om, hvordan allergene stoffer i vin skal mærkes. Det nye i forslaget er, at mærkningen kan ske i form af et piktogram. Forslaget vurderes ikke at have indflydelse på beskyttelsesniveauet.

 

Baggrund

Kommissionen har fremlagt et udkast til en revision af Kommissionens forordning (EF) nr. 753/2002 af 29. april 2002 om visse gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1493/1999 for så vidt angår beskrivelse, betegnelse, præsentation og beskyttelse af visse vinprodukter (vinforordningen). Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 53 i Rådets forordning (EF) Nr. 1493/1999 af 17. maj 1999 om den fælles markedsordning for vin.

 

Forslaget behandles i en procedure II i forvaltningskomitéen for vin. Kommissionen kan udstede forordningen, medmindre komitéen udtaler sig imod forslaget med kvalificeret flertal. I så fald forelægger Kommissionen sagen for Rådet. Kommissionen kan samtidig beslutte at udsætte gennemførelsen af reglerne i en periode af højst tre måneder. Træffer Rådet ikke inden en frist på tre måneder med kvalificeret flertal en anden afgørelse, kan Kommissionen udstede forordningen.

 

Forslaget forventes behandlet på møder i forvaltningskomitéen i 8.-9. september og 22.-23. september 2008. Det er p.t. uvist, hvornår forslaget bringes til afstemning.

 

Nærhedsprincippet

Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

 

Formål og indhold

Med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/89/EF af 10. november 2003 om ændring af direktiv 2000/13/EF for så vidt angår angivelse af ingredienser i fødevarer er der fastsat regler om mærkning af allergene ingredienser i fødevarer. Det fremgår heraf, at når det gælder vin, spiritus og aromatiserede vine kan detaljerede regler for mærkning af allergene ingredienser om nødvendigt fastsættes i de respektive regelsæt om mærkning af disse produkter.

 

Der er indtil nu kun fastsat sådanne detaljerede regler vedrørende angivelse af sulfit i vin, jf. artikel 3, stk. 3 i vinforordningen.

 

I det nye forslag udvides de detaljerede regler til også at omfatte produkter / allergene ingredienser, der stammer fra mælk, æg og hvede, som anvendes som tekniske hjælpestoffer til klaring af vin. Endvidere foreslås som et nyt element i lovgivningen, at mærkning i form af sproglige angivelser kan erstattes af et symbol. Forslaget til piktogram findes som bilag til notatet.

 

Gældende dansk ret

De generelle regler om mærkning af allergene ingredienser er gennemført i mærkningsbekendtgørelsen. De detaljerede regler om mærkning af sulfit i vin er forordningsfastsat, og er derfor umiddelbart gældende.

 

Konsekvenser

Da der er tale om fastsættelse af den detaljerede udformning af allerede gældende regler, vurderes det, at forlaget ikke har konsekvenser for sundhed og forbrugerbeskyttelse.

 

De øgede mærkningskrav med hensyn til allergene ingredienser i vin vil have administrative konsekvenser for vinbranchen, idet mærkningen skal tilpasses. Muligheden for allergenmærkning i form af et piktogram vurderes at betyde en lettelse for branchen.

 

Høring

Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er modtaget bemærkninger fra Erhvervs- og selskabsstyrelsen, som ser positivt på muligheden for anvendelse af et piktogram, da virksomhederne herved kan undgå tvivl om, hvorvidt deres mærkning lever op til bestemmelserne om mærkningens udseende.

 

Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen støtter som udgangspunkt mærkning af fødevarer med allergene ingredienser.

Regeringen kan støtte forslaget om udformning, for så vidt angår mærkning med et sprogligt udtryk. Regeringen finder desuden en overvejelse om symbolmærkning interessant, idet der kan være visse fordele forbundet med anvendelse af et symbol frem for et sprogligt udtryk.

 

Det er imidlertid regeringens opfattelse, at overvejelser om indførsel af et piktogram for mærkning af allergener i stedet for et sprogligt udtryk, bør tages op i de fora, der drøfter de generelle regler om mærkning af allergener. Regeringen vil således arbejde for, at sådanne ordninger fastlægges i forbindelse med udformningen af de generelle mærkningsregler.

 

Generelle forventninger til andre landes holdninger

De andre medlemsstaters holdning kendes ikke.

 

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

 

 

 


Bilag:

Forslag til udformning af piktogram

 



 

 

 

 

"