EU-Koordination

J.nr. DEP-243-00013

Ref. BXJ

Den 20. november 2007

 

 

 

 

 

 

NOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til Kommissionsdirektiver om optagelse af aktivstofferne, carbondioxid, tebuconazol og propiconazol på bilag I til direktiv 98/8/EC om biocid midler.

 

Forslaget indebærer, at aktivstoffet carbondioxid optages på bilag I til direktiv 98/8/EC om biocidmidler for så vidt angår produkttype 14 (rodenticider til bekæmpelse af bl.a. mus og rotter), og at tebuconazol og propiconazol optages på bilag I til direktiv 98/8/EC om biocidmidler for så vidt angår produkttype 8 (træbeskyttelsesmidler). Hvis forslagene bliver vedtaget, vil det betyde, at stofferne optages på bilag til bekæmpelsesmiddelbekendtgørelsen.

 

Forslagene forventes at komme til afstemning i Det stående udvalg for biocidholdige produkter den 29. november 2007. De skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Stofferne er blevet vurderet af forskellige medlemsstater, og vurderingerne er derefter behandlet i arbejdsgrupper under Kommissionen, hvor alle EU-landes biocidmyndigheder har deltaget. Ifølge udkastet til vurderingsrapporterne, som er knyttet til direktivforslagene, har vurderingen af stofferne ud fra de angivne anvendelsesområder vist, at det kan antages, at stofferne og midler indeholdende disse stoffer, opfylder betingelserne i henholdsvis artikel 10 og 5 i direktiv 98/8/EC for optagelse på bilag I; dvs. at der ikke er uacceptable effekter på sundhed og miljø.

 

Når et aktivstof er optaget på bilag I eller IA, er det en national opgave at tage stilling til, om de biocidmidler, aktivstoffet indgår i, kan godkendes til brug i det pågældende land. Denne stillingtagen skal ske på grundlag af de såkaldte ”ensartede principper” (bilag VI til direktivet) samt den viden om aktivstoffet, der er opnået ved vurderingen. I forslaget om beslutning om optagelse af aktivstoffet carbondioxid på bilag I er der skrevet en restriktion ind om at landene selv skal foretage en risikovurdering og sikre passende risikoreduktioner på de anvendelsesområder som ikke er beskrevet i optagelsesdirektivet.  

 

Der er i dag godkendt midler med carbondioxid til anvendelse som rodenticid i Danmark. I øjeblikket er der også godkendt træbeskyttelsesmidler med tebuconazol og propiconazol til bekæmpelse af træødelæggende svamp.

 

Forslagene har ingen økonomiske konsekvenser for borgerne og kun mindre konsekvenser for staten og erhvervsliv. Det vurderes, at forslagene ikke har indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Danmark er enig i vurderingen af at der generelt er sikre anvendelser for stofferne og støtter dermed forslagene.