STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  9. januar 2008

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på udvalgsspørgsmål 10 stillet af
Folketingets Europaudvalg.

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes redegøre for, hvornår EU-traktaten blev betragtet som forhandlet færdig både politisk og juridisk? Spørgsmålet skal ses i lyset af, at statsministeren i et interview bragt i Politiken den 12. december 2007 udtaler, at man har ”fulgt den sædvanlige fremgangsmåde med, at juristerne i EU og i Danmark har analyseret teksterne, da de politisk var færdige. Og helt i overensstemmelse med sædvanlig fremgangsmåde har vi afventet den juridiske beslutning, indtil der lå et færdigt juridisk arbejde.

 

 

 

Svar:

 

Formelt set er traktatteksten først endelig, når den er undertegnet, hvilket skete i Lissabon den 13. december 2007.

 

Forud herfor var der på topmødet den 18.-19. oktober 2007 i Lissabon opnået politisk enighed om traktatteksten. På baggrund heraf indledtes en sædvanlig, såkaldt jurist-lingvist gennemgang af traktatudkastet på en række møder på embedsmandsniveau i Bruxelles med henblik på en juridisk kvalitetssikring af alle sprogversionerne, sikring af ny fortløbende nummerering af bestemmelserne i traktaterne mv.

 

Det tilføjes, at Justitsministeriet færdiggjorde § 20-redegørelsen umiddelbart efter, at formandskabet den 3. december 2007 offentliggjorde traktatudkastet på samtlige sprog efter afslutningen af møderne blandt jurist-lingvisterne i Bruxelles.