Folketingets Europaudvalg
FVM 570

 

København,

den 23. juli 2008

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 8. juli 2008 (spørgsmål nr. 124) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 124:

 

”Kan ministeren – i forlængelse af samrådet i Europaudvalget den 4. juli 2008 – bekræfte at AZO-farvestoffer ikke er nødvendige for levnedsmiddelfremstilling?”

 

Svar:

Det kan diskuteres, hvorvidt farvestoffer er nødvendige for levnedsmiddelfremstilling, men vi har i Danmark en meget lang tradition for, at anvendelsen af tilsætningsstoffer, herunder farvestoffer, til fødevarer skal være begrundet i et teknologisk behov, være anvendt uden at forbrugeren bliver vildledt og skal være sundhedsmæssigt acceptable på baggrund af en risikovurdering. Det tekniske formål i denne sammenhæng er at give maden den farve, som forbrugeren forventer af en fødevare, at skabe et bredt sortiment samt traditionsrelaterede formål (f.eks. røde pølser). Mange naturlige farvestoffer er ustabile under forarbejdningen, og desuden er naturens farve ikke altid den samme, hvilket forbrugeren fejlagtigt kan forbinde med kvalitetsfejl.

 

Det er i mange tilfælde relativt enkelt at bruge andre farvestoffer end azofarvestoffer, men azofarvestoffer og farvestoffet, quinolingult, har den særlige egenskab, at de er meget stabile overfor lyspåvirkning. Ved at anvende andre farvestoffer end azofarvestofferne vil nogle produkter, som forventes at have en farve, kunne blive farveløse eller ”misfarvede” og dermed mindre indbydende overfor forbrugeren.