Folketingets Europaudvalg

 

København, den

Sagsnr.: 13405

FVM 590

 

 

 

 

 

 

Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 16. september 2008 (EUU alm. del - spørgsmål nr. 174 og 175) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 175:

 

”Vil ministeren, idet der henvises til regeringens grundnotat om forslag til

Kommissionens forordning om mærkning af fødevarer til personer med

Glutenintolerans (EUU alm. del (072) ‑ bilag 415), oplyse, hvordan de danske

mærkningsregler er i dag?”

 

Svar:

 

Hidtil har fødevarer bestemt til personer med glutenintolerans været reguleret af reglerne for særlig ernæring, jf. bekendtgørelse nr. 115 af 11. marts 2002 om fødevarer bestemt til særlig ernæring (med senere ændringer) og de generelle mærkningsregler, som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF af 20. marts 2000 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om mærkning af og præsentationsmåder for levnedsmidler samt om reklame for sådanne levnedsmidler (mærkningsdirektivet) og bekendtgørelse nr. 1308 af 14. december 2005 om mærkning m.v. af fødevarer.

 

Der er i henhold til de gældende regler i dag et krav om deklaration af de allergene ingredienser hvede, byg, rug og havre på færdigpakkede fødevarer. Dette medfører, at tilstedeværelse af disse glutenholdige ingredienser i almindelige fødevarer skal fremgå af de pågældende produkters ingrediensliste.

 

Det er i dag desuden tilladt at mærke visse fødevarer med enten ”glutenfri” eller ”naturlig glutenfri”. Mærkning med disse betegnelser er forbeholdt fødevarer til særlig ernæring, og er ikke tilladt pÃ¥ almindelige fødevarer. Fødevarer kan benævnes ”glutenfri”, sÃ¥fremt indholdet ikke overstiger 200 mg gluten/kg og ”naturlig glutenfri”, hvis indholdet af gluten ikke overstiger 20 mg/kg.

 

Der er to vigtige nye aspekter i forslaget til den nye EU-forordning. Der indføres en ny kategori af fødevarer bestemt til særlig ernæring, der må mærkes med ”meget lav gluten”, hvor glutenindholdet ikke må overstige 100 mg/kg. Herudover åbnes der op for, at almindelige fødevarer (som ikke hører under reglerne for særlig ernæring) kan mærkes glutenfri med den forudsætning, at indholdet af gluten ikke overstiger 20 mg/kg, og at mærkningen ikke er vildledende.