STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  9. januar 2008

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på udvalgsspørgsmål 18 stillet af
Folketingets Europaudvalg.

 

Spørgsmål:

På baggrund af, at det i dag ikke er muligt for offentligheden at få den endelig konsoliderede udgave af Lissabontraktaten, og da offentlighedens mulighed for at sætte sig ind i traktaten ved at læse den, må være en forudsætning for en reel demokratisk debat, anmodes statsministeren om at garantere, at der bliver tilstrækkelig tid til at debattere traktaten, før regeringen fremsætter forslaget om ratifikation af Lissabontraktaten?

 

Svar:

Den endelige, undertegnede version af Lissabon-traktaten blev offentliggjort i EU-tidende den 17. december 2007.

 

Regeringen fremlagde den 9. januar 2008 lovforslag om Danmarks ratifikation af Lissabon-traktaten. Lovforslaget vil nu blive genstand for den sædvanlige grundige behandling af lovforslag i Folketinget. Formålet med denne grundige og åbne proces er netop at give Folketinget og befolkningen lejlighed til at vurdere traktatteksten, inden der tages endelig stilling.

 

Der erindres om, at der i løbet af 2007 er offentliggjort et fyldigt materiale om Lissabon-traktaten og forhandlingerne om traktaten i EU. Dette er blandt andet sket på regeringskonferencens officielle hjemmeside, på Udenrigsministeriets hjemmeside og på Folketingets EU-oplysnings hjemmeside, hvor alle relevante dokumenter er frit tilgængelige.

 

Det kan særligt fremhæves, at Udenrigsministeriet på dagen for regeringskonferencens åbning den 23. juli 2007 offentliggjorde en kortfattet redegørelse for hovedtrækkene i det kommende traktatgrundlag. Den 3. december 2007 offentliggjorde Udenrigsministeriet en fyldig redegørelse til Folketinget om Lissabon-traktaten.

 

Folketingets EU-oplysning udarbejdede i oktober 2007 en sammenskrevet version af EU’s eksisterende traktatgrundlag med udkastet til Lissabon-traktaten, således som udkastet forelå efter afslutningen af arbejdet i den juridiske ekspertgruppe under regeringskonferencen.

 

Der kan endvidere erindres om, at Folketingets Europaudvalg løbende har drøftet Lissabon-traktaten på åbne møder og samråd, samt at Folketinget har gennemført to forespørgselsdebatter i 2007 samt en offentlig høring om traktaten med deltagelse af danske og udenlandske eksperter d. 7. december 2007.