EU-Koordination

J.nr. DEP-280-00005

Ref. thfog

Den 5. december 2008

 

 

 

 

 

 

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Kommissionens forslag til “Forordning../…/EF, der implementerer Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/2/EF for så vidt angår nettjenester”, og Kommissionens forslag til “Afgørelse../…/EF, der implementerer Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/2/EF for så vidt angår overvågning og rapportering”

 

Kommissionen sendte den 28. november 2008 ovennævnte forslag til medlemmerne af Inspire-komiteen. Forslagene vedrørende nettjenester har hjemmel i art. 16, og forslaget vedrørende overvågning og rapportering og har hjemmel i art. 21, stk. 4 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/2/EF af 14. marts 2007 om opbygning af en infrastruktur for geografisk information i Det Europæiske Fællesskab (Inspire).

 

Forslagene kommer til afstemning i Inspire-komitéen den 19. december 2008.

 

Inspire-direktivet sætter rammerne for en europæisk infrastruktur for geografisk information og formålet med forslagene er at supplere og gennemføre direktivets bestemmelser om nettjenester samt overvågning og rapportering. Forslagene beskriver de tekniske specifikationer herfor.

                     

Forslaget vedrørende nettjenester omfatter søgetjenester og visningstjenester, to komponenter i det net af tjenester som Danmark i henhold til direktivet oprette og drive. Søgetjenesten skal anvendes til bl.a at finde generelle oplysninger om specifikke geodatasæt. På baggrund heraf kan visningstjenesten hente kopier af de geodatasæt, som brugeren ønsker at se, f.eks. af alle bygninger, der anvendes til erhverv og alle vandløb indenfor et bestemt geografisk område.

 

Efter direktivet skal EU-medlemslandene overvåge gennemførelsen og anvendelse af infrastrukturen for geografisk information samt rapportere til Kommissionen herom, første gang den 15. maj 2010. Rapporterne skal bl.a. indeholde oplysninger om brugen af infrastrukturen for geo­gra­fisk information. Forslaget om overvågning og rapportering definerer derfor en række indikatorer for overvågningen, f.eks. i hvilket omfang der findes metadata for geodata og om de indeholder den krævede information.

 

Det vurderes, at de økonomiske konsekvenser af forslagene vil være af begrænset omfang for de offentlige myndigheder, der skal levere geodata, idet myndighederne allerede anvender moderne teknologier på IT-området. Forslagene vurderes ikke at have kommunale, statsfinansielle eller erhvervsadministrative konsekvenser. Forslagene berører ikke i sig selv beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Regeringen agter at stemme for forslagene, idet de følger de samme teknologiske udviklinger, som de der ligger til grund for de danske udviklinger på områderne infrastruktur for geografisk information og digital forvaltning og da resultaterne af overvågningen forventes at kunne understøtte fortsat udvikling af fælles offentlige løsninger.