8. januar 2009

 

Referat til Folketingets Europaudvalg af uformelt økonomi- og finansministermøde den 18. december 2008 i Paris

 

På det ekstraordinære uformelle økonomi- og finansministermøde den 18. december 2008 blev en række emner vedrørende udviklingen af de internationale rammer for finansiel stabilitet drøftet. IMF’s administrerende direktør, Dominique Strauss-Kahn, og formanden for Financial Stability Forum, Mario Draghi, deltog i mødet.

1.       Usamarbejdsvillige jurisdiktioner

Ministrene drøftede effekten af usamarbejdsvillige jurisdiktioner på stabiliteten i de finansielle markeder. Identifikation af usamarbejdsvillige jurisdiktioner og muligheden for informationsdeling om deres adfærd blev drøftet. Det forventes, at Kommissionen vil udarbejde en handlingsplan herom i første halvår af 2009.

 

2.      IMF’s ressourcer

Ministrene drøftede efterspørgselen efter IMF-programmer og behovet for yderligere ressourcer til IMF som følge af den finansielle krise. Der var enighed om, at det er vigtigt, at IMF har tilstrækkelige ressourcer, og det blev besluttet at overveje, hvorledes IMF kan tilføres nye ressourcer, og hvor mange ressourcer der kræves.

 

3.      Et globalt “early warning system”

Ministrene havde en drøftelse af muligheden for at oprette et advarselssystem til forudsigelse af globale finansielle kriser. Der var generel enighed om at oprettelsen af et sådant system i praksis vil være forbundet med en række vanskeligheder, men at det vil være hensigtsmæssigt at øge overvågningen af vigtige aktører og markeder. Herudover var der støtte til en forbedret kobling mellem den makroøkonomiske og finansielle overvågning for derved bedre at kunne identificere potentielle systemiske udfordringer.