Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Christiansborg

1240 København K

   

  

 

EU og International Koordination

J.nr. MST 685-00015

J.nr. MST 685-00016

J.nr. MST 685-00017

 

Den  

 

 

 

 

Orientering om tre ansøgninger om forsøgsudsætning af genetisk modificeret majs ”Maize NK603” på tre lokalitet i hhv. Vestsjælland (loc.6), Himmerland (loc.7) og Sydvestjylland (loc.8).

 

Jeg skal hermed orientere Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg om, at Miljøstyrelsen den 22. januar 2009 modtog tre ansøgninger om forsøgsudsætning af genetisk modificeret majs ”Maize NK603” på tre lokaliteter i hhv. Vestsjælland (loc.6), Himmerland (loc.7) og Sydvestjylland (loc.8) i perioden april 2009 til oktober 2013. Den 13. februar 2009 fremsendtes de sidste nødvendige oplysninger og ansøgningsmaterialet er således komplet efter denne dato.

 

Ansøgningen er indleveret af Monsanto Crop Science Denmark A/S efter reglerne i Bekg. nr. 1319 af 20. november 2006 om godkendelse af udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer – den bekendtgørelse hvormed Dir. 2001/18/EF er gennemført i Danmark.

 

Formålet med forsøget er sortsafprøvning af den genetisk modificerede majslinje NK603. Forsøgene vil blive udført af Plantedirektoratets afdeling for sortsafprøvning i Tystofte. Det er normal procedure for afdelingen for sortsafprøvning at forsøgene foregår på tre forskellige geografiske lokaliteter i Danmark.

 

De genmodificerede majsplanter har fået overført gener, der gør dem modstandsdygtige overfor herbicidet glyfosat. NK603 er ikke tilføjet gener, der giver tolerance overfor antibiotika.

 

Den genetisk modificerede majs NK603 er godkendt i EU til import og anvendelse i industrielle produkter samt i foder og fødevarer. Der er ikke meddelt tilladelse til at dyrke den genmodificerede majs NK603 i EU.

 

Miljøministeriet har 90 dage til at give ansøgeren svar på ansøgningerne. Dertil kan lægges 30 dage til gennemførelse af offentlig høring.

 

Miljøstyrelsen har sendt ansøgningerne til vurdering hos Danmarks Miljøundersøgelser, Plantedirektoratet og Fødevareinstituttet.

 

Ansøgningerne er tillige sendt i offentlig høring via Miljøstyrelsens hjemmeside og gennem annoncering i lokale og landsdækkende aviser, samt til direkte høring hos en række interesseorganisationer, myndigheder, forskningsinstitutioner m.v.

 

Godkendelse til forsøgsudsætning er en ren national afgørelse.

 

Jeg vil vende tilbage til udvalget i forbindelse med afgørelse på ansøgningerne.

 

 

 

 

/

     

     

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Â