Notat til Folketingets Europaudvalg om forslag til Kommissionens direktiv om opstilling af den tredje liste over grænseværdier til gennemførelse af rådets direktiv 98/24/EF og om ændring af direktiv 2000/38/EØF

 

 

 

./.     Ovennævnte forslag er beskrevet i vedlagte grundnotat.

 

Kommissionen har udarbejdet forslag af 26. februar 2009 med en tredje liste over vejledende grænseværdier til gennemførelse af direktiv 98/24/EF om beskyttelse af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet mod risici i forbindelse med kemiske agenser og ændring af direktiv 2000/39/EØF.

 

Sagen skal vedtages i komitéprocedure med kvalificeret flertal.

 

Kommissionen har indkaldt til møde den 31. marts 2009 med regeringseksperter, hvor forslaget vil blive behandlet og komme til afstemning med henblik på vedtagelse.

 

Forslaget lægger op til en forbedring af det vejledende beskyttelsesniveau på fællesskabsplan. 

 

På baggrund af sundhedsvidenskabelig dokumentation har Kommissionen lavet forslag om opstilling af den tredje liste på 20 kemiske agenser (stoffer), hvor­af de 19 stoffer ikke tidligere har en vejledende grænseværdi, samt en korttidsværdi for phenol, som allerede har en vejledende EU grænseværdi.

 

For 10 af stofferne er de gældende danske grænseværdier enten på niveau med eller lavere end forslagets vejledende grænseværdi.

 

For ni stoffer er direktivets grænseværdi lavere end den aktuelle danske grænseværdi, og for et enkelt stof (bispenol A) er der ikke en særskilt dansk grænseværdi.

 

Bindende danske grænseværdier fastlægges efter en procedure aftalt i Arbejdsmiljørådet. Der er praksis for, at de vejledende EU-grænseværdier implementeres med samme værdi som bindende dansk grænseværdi i de tilfælde, hvor dette ikke sænker det gældende danske beskyttelsesniveau. Dermed vil forslaget også betyde en forbedring af beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Forslaget vil indebære, at der sker nedsættelse af grænseværdien for 9 stoffer og fastsættelse af en grænseværdi for et stof, som ikke tidligere har haft en dansk grænseværdi.

 

For så vidt angår de øvrige 10 stoffer, der er medtaget i direktivforslaget, hvoraf nogle på nuværende tidspunkt har lavere danske grænseværdier, kan det oplyses, at der ikke er praksis for, at hæve danske grænseværdier alene på grund af, at EU vedtager vejledende grænseværdier som er højere.

 

Fra dansk side er man positiv over for Kommissionens forslag.