Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Bilag 562
Offentligt
722258_0001.png
722258_0002.png
722258_0003.png
722258_0004.png

Miljøstyrelsen

Jord & affald
4. september 2009J.nr. Mst-754-00068pgr/MST

GRUNDNOTAT til FMPU og FEU

Kommissionens forslag til Kommissionsbeslutning om ændring af bilaget til Rådets og

Parlamentets direktiv 2000/53/EC om begrænsning af anvendelsen af visse farlige stoffer

i motordrevne køretøjer

1. Status

Kommissionen har den 7. august 2009 fremsendt ovennævnte forslag til den tekniske tilpas-ningskomité, som bistår Kommissionen med at ændre direktivets bilag under hensyn til dentekniske og videnskabelige udvikling.Forslaget har hjemmel i artikel 4 stk 2 litra a) i Rådets og Parlamentets direktiv 2000/53/EC af18. september 2000 om udrangerede køretøjer (ELV).Komiteen træffer afgørelse efter forskriftsproceduren med kontrol beskrevet i artikel 5a i Rå-dets afgørelse 1999/468/EF, som ændret ved Rådets afgørelse 2006/512 af 17. juli 2006.Hvis der i komiteen er kvalificeret flertal for forslaget, udsteder Kommissionen direktivetefter at Parlamentet har gennemført en legalitetskontrol af forslaget. Opnås der ikke kvalifice-ret flertal i komiteen, forelægger Kommissionen sagen for Rådet, og underretter samtidig Eu-ropa Parlamentet. Hvis der i Rådet er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionenbehandle sagen på ny. Vedtager Rådet forslaget med kvalificeret flertal eller udtaler Rådet sigikke inden en frist på højst to måneder, kan Kommissionen udstede direktivet efter at Parla-mentet har gennemført en legalitetskontrol af forslaget.Kommissionen har meddelt, at beslutningen om gennemførelse af forslaget, der skal vedtagesaf den tekniske tilpasningskomité sker ved skriftlig procedure med frist den 11. september2009.

2. Formål og indhold

Rådets og Parlamentets direktiv 2000/53/EC af 18. september 2000 om udrangerede køretøjer(ELV) artikel 4.2. litra a indeholder følgende bestemmelse: ”Medlemsstaterne sikrer, at mate-rialer og komponenter i køretøjer, der markedsføres efter d. 1. juli 2003, ikke indeholder bly,kviksølv, cadmium eller hexavalent chrom, bortset fra de tilfælde, der er omhandlet i direkti-vets bilag II, og på de deri anførte betingelser”.Forslaget har til formål, at tilpasse direktivets bilag II, der fastsætter undtagelserne fra forbud-det mod anvendelse af tungmetallerne i nye motordrevne køretøjer (person- og varebiler) samtreservedele hertil, i takt med at den tekniske og videnskabelige udvikling gør dette muligt.Formålet med ændringsforslaget er, at gennemføre de ændringer af undtagelserne fra forbud-det, der følger af at den tekniske og videnskabelige udvikling har medført, at de nuværendeundtagelser ikke mere er nødvendige eller at udviklingen af alternative stoffer, materialer ellerkomponenter ikke har været mulig inden de fastsatte udløbsdatoer.
2
Forslaget omfatter på dette grundlag ændringsforslag til følgende to nuværende undtagelser:1. Bilagets punkt 8.a. ”Loddemetal i elektroniske kredsløbskort og andre elektriske bestandde-le undtagen i glas”.2. Bilagets punkt 8.b. ”Loddemetal i elektriske bestanddele i glas”.For begge disse undtagelser gælder det efter de nuværende regler, at undtagelsen gælder forbiler, der er typegodkendt før den 31. december 2010 og efter denne dato for reservedele tildisse biler.Tekniske og videnskabelige undersøgelser har påvist, at disse to undtagelser bør udspecifice-res i 10 mere specifikke anvendelser. Af disse bør 5 komponenter og materialer indeholdendebly fortsat være undtaget fra forbuddet, da udfasningen af bly i disse 5 materialer og kompo-nenter ikke kan gennemføres indenfor de nugældende frister. For 5 andre specifikke anven-delser er der ligeledes behov for fortsat at undtage disse fra forbuddet, samtidig med, at detikke er muligt, at fastsætte en endelig udløbsdato for disse.
Forslaget indeholder på denne baggrund forslag til nedennævnte 10 undtagelser til erstatningfor de nuværende to undtagelser § 8.a. og 8. b.1. Bly i loddemateriale til fastgørelse af elektriske og elektroniske komponenter på elektroni-ske kredsløbskort og bly til belægning på afslutninger af komponenter - dog med undtagelseaf elektrolytkondensatorer af aluminium - på komponentben og på elektroniske kredsløbskort.Udløbsdato: 1. januar 2016.2. Bly i loddemateriale til andre anvendelsesformål end lodning på elektroniske kredsløbskorteller på glas. Udløbsdato: 1. januar 2011.3. Bly til belægning på afslutninger af elektrolytkondensatorer af aluminium. Udløbsdato. 1.januar 2013.4. Bly anvendt til loddemateriale på glas i sensorer til masseflowmåling af luft. Udløbsdato: 1.januar 2015.5. Bly i loddematerialer til elektriske anvendelsesformål på glas med undtagelse af loddemate-rialer i ruder af lamineret glas. Udløbsdato: 1. januar 2013.Samt følgende fem anvendelser hvor der ikke er foreslået en udløbsdato:1. Bly i loddemateriale med højt smeltepunkt (dvs. blylegeringer med 85 vægtprocent blyeller mere)2. Bly i konnektorsystemer med deformerbare ben3. Bly i loddemateriale til etablering af elektrisk forbindelse mellem halvlederskive og bære-substrat i integrerede kredsløbspakker med flip chip.
3
4. Bly i loddemateriale til at fastgøre heat spreader til heat sink i halvlederenheder med enchip mindst på en størrelse af 1 cm� af projektionsoverfladen og en nominel strømtæthed påmindst 1 A/mm2 af siliciumchipområdet5. Bly i loddematerialer til laminerede ruder.For disse 5 undtagelser indeholder forslaget dog en bestemmelse om, at de skal revideres i2014.

3. Nærhedsprincippet

Ikke relevant.

4. Konsekvenser for Danmark

Gældende dansk ret og forslagets lovgivningsmæssige konsekvenser:Direktivets bestemmelser om forbud mod anvendelse af tungmetaller er gennemført i danskret ved bekendtgørelse nr. 1257 af 11. december 2008 om begrænsning af import, salg samtfremstilling til eksport indenfor EU og til EFTA-lande af person- og varebilerm.v., der inde-holder visse farlige stoffer.Bekendtgørelsen forbyder med virkning fra 1. juli 2003 import og salg af person- og varebilersamt materialer og komponenter til disse biler, som indeholder bly, kviksølv, cadmium oghexavalent chrom, med de undtagelser der fremgår af direktivet og Kommissionens tidligereændringer heraf. Forslaget vil kunne gennemføres ved ændring af denne bekendtgørelse.Forslagets økonomiske konsekvenser:Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for staten, kommuner, erhvervsliv eller borge-re. Forslaget har endvidere ingen erhvervsadministrative konsekvenser.Beskyttelsesniveau:Forslaget vurderes ud fra en samlet betragtning at have en neutral påvirkning af beskyttelses-niveauet.

5. Høring

Et notat om forslaget har været i høring i specialudvalget for miljø, hvor det ikke har givetanledning til bemærkninger.

6. Dansk holdning

Det er generelt dansk holdning, at anvendelsen af tungmetallerne skal udfases i takt med atsubstitutionsmulighederne tilvejebringes.Dansk holdning har igennem mange år været, at brug af bly, kviksølv og cadmium skal be-grænses i videst muligt omfang og forbydes til anvendelser, hvor der findes alternativer. Den-ne holdning er videreført i Regeringens affaldsstrategi for 2005-08. Dette er tillige kommet tiludtryk ved udstedelsen af en revideret blybekendtgørelse d. 13. september 2007.Der er dog ikke i Danmark gennemført generelle regler om forbud mod anvendelse af hexava-lent chrom.
4
Regeringen er enig i, at forslaget opfylder betingelserne for at undtage materialer eller kom-ponenter, såfremt der ikke er tekniske alternativer eller substitutionsmuligheder.På dette grundlag kan Danmark acceptere de foreslåede tilpasninger.

7. Generelle forventninger til andre medlemslandes holdninger

Det ventes, at et stort flertal af medlemsstaterne vil stemme for forslaget.