2. december 2008

 

 

Til Folketingets Europaudvalg

 

Folketinget har den 7. november 2008 vedtaget, at det ønsker en bred og afbalanceret offentlig debat om bedre international regulering af de finansielle markeder, EU's Økonomiske og Monetære Union, euroen og Danmarks forhold til disse, og Folketinget har på den baggrund opfordret til, at Folketingets Europaudvalg afholder en høring herom i januar 2009.

 

Hvad angår spørgsmålet om Danmarks forhold til EU's Økonomiske og Monetære union, forholder det sig således, at Danmark har to mulige alternativer til medlemskab af denne.

 

Dels kan Danmark fortsætte den fastkurspolitik, som Danmark hidtil har ført, og som i en periode gav anledning til, at den danske nationalbank forhøjede renten, der således var væsentlig højere end den rente, den Europæiske Nationalbank fastsatte.

 

Dels kan Danmark ligesom England og Sverige lade valutakursen flyde. England og Sverige ikke har set sig nødsaget til at forhøje renten. Den engelske nationalbank har indenfor de sidste måneder i en periode fastsat en lavere rente end den, der gælder i euro-området.

 

Hvad angår et eventuelt medlemskab af EU’s Økonomiske og Monetære Union, bør konsekvenserne af unionens politisk-økonomiske grundlag, hvor lav inflation har hovedprioritet, og hvor en række konvergenskrav sætter bestemte rammer for medlemsstaternes økonomiske politik, være grundigt belyst.

Ikke mindst i den nuværende situation, hvor en ny økonomisk verdenskrise er på trapperne, er rammerne for landenes muligheder for at føre en krisedæmpende økonomisk politik afgørende. 

 

Når Folketinget på den berammede høring efterlyser en bred og afbalanceret offentlig debat om bl.a. Danmarks forhold til EU's Økonomiske og Monetære Union og til euroen, må dette nødvendigvis også inkludere en belysning af de to alternativer til et dansk medlemskab af den økonomisk monetære union, dvs. et scenario med fortsat fastkurspolitik, og et scenario med en flydende valutakurs.

 

Der foreligger således tre alternaive scenarier for Danmark:

 

1)      Fastholdelse af fastkurspolitikken

2)      Etablering af en flydende valutakurs

3)      Medlemskab af EU’s Økonomiske og Monetære Union.

 

Vi vil derfor opfordre til, at programmet for høringen fastlægges således, at alle tre scenarier belyses.

 

Der har i den offentlige debat været tale om en snarlig folkeafstemning om det danske forbehold over for EU’s Økonomiske og Monetære Union, og hvis debatten om det danske forbehold skal føres på et bæredygtigt demokratisk grundlag, forudsætter dette, at alle tre alternativer er grundigt belyst.

 

 

 

Hardy Hansen, fhv. forbundsformand for SID

Niels I Meyer, professor emeritus

Villo Sigurdsson, konsulent

 Ross Jackson, ph.d., økonom

Ole Thorbek, økonom