Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2007-08 (2. samling)
KOM (2008) 0321
Offentligt
574955_0001.png
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
Finansministeren
23. juni 2008
Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 2 af 3. juni 2008
Spørgsmål:
Ministeren bedes – i forlængelse af mødet i Europaudvalget den 30. maj 2008 –
sende et notat, der redegør for de stigende fødevareprisers bagvedliggende fakto-
rer, herunder spekulation, produktion af biobrændsel, høje oliepriser mv.
Svar:
Stigningen i fødevarepriserne er et globalt fænomen, som skyldes bagvedliggende
faktorer på både efterspørgselssiden og udbudssiden. Det særlige ved den konkre-
te situation er, at prisstigningerne ikke kun ses for en enkelt type fødevare, men
for næsten alle større vegetabilske fødevaregrupper og i nogen grad for kød.
På efterspørgselssiden er en betydelig drivkraft bag prisstigningerne den stigende
efterspørgsel fra emerging markets, bl.a. Kina og Indien. Det er en strukturel fak-
tor. Desuden bidrager produktionen af biobrændsel til en stigende efterspørgsel
efter landbrugsprodukter. Det skønnes bl.a., at op imod halvdelen af prisstignin-
gen på majs kan tilskrives denne effekt, mens effekten på priserne på andre føde-
varer er mere begrænset. Substitution i produktionen fra ”normale fødevarer” til
fødevarer, som kan anvendes til biobrændsel, medvirker imidlertid også til pris-
stigninger for andre fødevarer.
På udbudssiden har bl.a. fejlslagen høst som følge af dårlige vejrbetingelser og
sygdom i Australien og Ukraine bidraget til at reducere det globale fødevareud-
bud. Det vurderes at være en forbigående faktor. Samtidig har de højere oliepriser
bidraget til øgede produktionsomkostninger (bl.a. stigende priser på gødning,
brændstof og højere fragtrater), hvilket også har bidraget til stigning i fødevarepri-
serne. Der er endvidere indført protektionistiske tiltag i flere lande, bl.a. Kina,
Rusland og Indien, samt forvridninger i produktionen af landbrugsprodukter, der
også bidrager til prisstigninger.
Derudover kan begrænset konkurrence i engros- og distributionsled have bidraget
til at øge stigningen i fødevarepriserne. Der synes ikke at være tegn på, at spekula-
tion har bidraget til øgede fødevarepriser, idet fødevarelagrene ikke er steget.
Endvidere vil der uanset forskellige transaktioner med værdipapirer knyttet til
landbrugsprodukter løbende leveres fysiske produkter, der bidrager til at forankre
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
priserne i overensstemmelse med den underliggende balance mellem udbud og
efterspørgsel.
Prisstigningerne på fødevarer forventes at aftage i 2009, dels pga. af en forventet
øget udbygning af produktionskapaciteten som følge af den højere efterspørgsel
efter fødevarer, og dels som følge af en normalisering af høstudbyttet. Der bliver
dog formentlig ikke tale om, at priserne vender tilbage det lave niveau, før de kraf-
tige prisstigninger satte ind, da der kun forventes en mindre afdæmpning i den
globale efterspørgselsvækst og fortsat høje oliepriser som følge af høj vækst i
emerging markets.
Med venlig hilsen
Lars Løkke Rasmussen