Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 153
Offentligt
774807_0001.png
774807_0002.png

MILJØstyrelsen

Pesticider
10. december 2009fleel/pesticider,japed/depj.nr.

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Vedrørende

Kommissionens forslag til beslutning om etablering af et EU-register over biocidholdige

produkter

1. Status

Kommissionen har sendt ovennævnte forslag til medlemsstaterne. Udkastet er fremsendt officielt,og der foreligger en oversættelse til dansk.Forslaget indebærer en oprettelse af et sagsstyringsssystem i form af et centralt EU-register overbiocidholdige produkter i medfør af direktiv 98/8 om markedsføring af biocidholdige produkterartikel 18, stk. 4.Forslaget forventes at komme til afstemning i Det stående udvalg for biocidholdige produkter den17. december 2009. Der stemmes efter forvaltningsproceduren, jf. direktivets art. 28, stk. 2 og art. 4og 7 i afgørelse 1998/468/EF.

2. Formål og indhold

Formålet med sagsstyringssystemet i form af et centraliseret register er, at lette medlemsstaternesadministrative byrder i forbindelse med, at de efterlever kravet i biociddirektivets artikel 18, stk. 1vedrørende registrering og/eller godkendelse samt afslag på fornyet godkendelse af biocidholdigeprodukter.Det er hensigten med registeret, at alle medlemsstater skal benytte dette i forbindelse medregistreringen og/eller godkendelsen af biocidholdige produkter eller afslag på fornyet godkendelseaf produkter, således at der findes et register over disse på fællesskabsniveau.

3. Nærhedsprincippet

Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Regeringen vurderer ikke, at oprettelsen afat fælles sagsstyringssystem i form af et centralt register, er i strid med nærhedsprincippet.

4. Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:Ændringsforslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser.Økonomiske og administrative konsekvenser:Forslaget forventes ikke at kunne få økonomiske konsekvenser for Danmark.
1

MILJØstyrelsen

Pesticider
10. december 2009fleel/pesticider,japed/depj.nr.Administrativt vil forslaget blive en gevinst, når biocidholdige produkter fremover skal godkendesefter biociddirektivets regler.Beskyttelsesniveau:Forslaget forventes at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark og i EU neutralt eller muligvispositivt i mindre grad, da der med registeret bliver oprettet et effektivt sagsstyringssystem.

5. Høring

Forslaget har været sendt i specialudvalg for Miljø.LO oplyser, at man kan tilslutte sig forslaget, men anbefaler, at tilgængeligheden af registret gøresanvendeligt, således, at det ikke kun er offentlige myndigheder, der kan få adgang til registret, jf.artikel 18, idet der må tages hensyn til offentlige interessers kendskab til de stoffer i registret, dermå have skadelige virkninger for menneskers sundhed og for miljøet.Der har ikke været kommentarer i øvrigt.

6. Forhandlingssituation

Det forventes, at forslaget bliver vedtaget. Muligvis med nogle mindre sproglige ændringer somfølge af medlemsstaternes kommentarer.

7. Dansk holdning

Danmark er enig i forslaget, der må betragtes som et positivt tiltag, idet det er vigtigt, at der ermulighed for at få et effektivt sagsstyringssystem.
2