Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del
Offentligt
872865_0001.png
872865_0002.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
Den 2. juli 2010
Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 97 af 24. juni 2010 (Alm.del) stillet efter ønske fra Per Clausen.

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvilke forhandlinger der pågår i EU om enopstramning/præcisering af den nationale opgørelse af opfyldelsen afkonvergenskriterierne, herunder ikke mindst i relation til proceduren omuforholdsmæssigt store underskud (jf. art. 121 og 126)?

Svar:

I EU pågår der aktuelt forhandlinger om et styrket økonomisk-politisk samarbej-de, særligt en styrkelse af Stabilitets- og Vækspagten, herunder proceduren foruforholdsmæssigt store underskud. Det overordnede formål er at sikre sunde of-fentlige finanser som grundlag for vækst og beskæftigelse og langsigtet finanspoli-tisk holdbarhed.Det finanspolitiske samarbejde inden for rammerne af Stabilitets- og Vækstpagtenbaseres på nationale opgørelser af saldoen på de offentlige finanser og den offent-lige bruttogæld (den såkaldte ØMU-gæld), som indberettes af EU-landene og veri-ficeres af Eurostat, samt skøn for saldoen og bruttogælden, som foretages af lan-dene og Kommissionen.Det igangværende arbejde med at styrke det økonomisk-politiske samarbejde for-ventes ikke at indebære opstramninger eller præciseringer af EU's saldo- og brut-togældsdefinitioner. Der ventes imidlertid enighed om at styrke fokus på gæld oggældsudvikling i proceduren for uforholdsmæssigt store underskud, fx således, atbegyndelse og afslutning af proceduren baseres dels på om underskuddet er over3 pct. af BNP, som nu, og dels, som noget nyt, på gældsniveauet. En samlet vur-dering af gæld og gældsudvikling vil udover den almindelige ØMU-bruttogældmuligvis også kunne tage højde for den offentlige nettogæld.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Det igangværende arbejde med at styrke det økonomisk-politiske samarbejde ved-rører ikke konvergenskriterierne, der er de krav, som et land skal opfylde for atblive optaget i euroen.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen