Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 279
Offentligt
961754_0001.png
961754_0002.png
961754_0003.png
Notat
GRUNDNOTATtilFMPU & FEUFælles valg af informationssymboler for klassificering af badevand og udstedelse afbadevandsforbud m.v. (Draft Commission decision of establishing, pursuant to Directive2006/7/EC of the European Parliament and of the Council, a symbol for information to thepublic on bathing water classification and any bathing prohibition or advice againstbathing).ResumeKommissionen foreslår valg af fælles symboler til information om klassificering af badevand i 4kategorier: Ringe, tilfredsstillende, godt og udmærket. Endvidere indeholder forslaget symboler om”forbud mod badning” og ”badning frarådes”.Hvis forslaget vedtages skal bekendtgørelse nr. 165 af 23/02/2009 om badevand og badeområderrevideres. Det vurderes, at beslutningen har en neutral virkning på beskyttelsesniveauet.Danmark forventer, at kunne stemme for forslaget.1. StatusKommissionen har den 2. februar 2011 udsendt et revideret forslag for fælles symboler(pictogrammer) til information om klassificering og om udstedelse af ”forbud mod badning” og”badning frarådes”.Forslaget har hjemmel i artikel 16 (1) i Direktiv 2006/7/EF (badevandsdirektivet) og skal derforvedtages af Kommissionen med bistand fra et udvalg (herefter komitéen).Afstemning i komitéen finder sted den 2. marts 2011. Det skal vedtages efterundersøgelsesproceduren i henhold til den nye komitologiforordning.Ved en positiv udtalelse i undersøgelseskomitéen vedtager Kommissionen forslaget. Ved en ikke-udtalelse, dvs. hvor der hverken er kvalificeret flertal for eller imod i undersøgelseskomitéen, kanKommissionen ikke vedtage forslaget, da det vedrører beskyttelse af menneskers, dyrs ellerplanters sundhed og sikkerhed. Kommissionen kan dog vælge enten at forelægge forslaget for enappelkomité indenfor 1 måned eller forelægge et revideret forslag for undersøgelseskomitéenindenfor 2 måneder. Ved en negativ udtalelse, dvs. kvalificeret flertal imod i komitéen, og hvorKommissionen vurderer, at foranstaltningerne er nødvendige, kan Kommissionen enten indenfor 1måned forelægge sagen for appelkomitéen, eller indenfor 2 måneder forelægge et revideret forslagfor undersøgelseskomitéen. I appelkomitéen kan Kommissionen vedtage forslaget i tilfælde af enpositiv udtalelse og ved ikke-udtalelse. Afstemningsreglerne i appelkomiteen er identiske medundersøgelseskomitéen. I tilfælde af negativ udtalelse kan Kommissionen ikke vedtage forslaget.Appelkomitéen skal mødes tidligst 14 dage og senest 6 uger efter en sag er henvist dertil. Appel-komitéen afgiver udtalelse senest 2 måneder efter sagens henvisning.
2. Formål og indhold
Beslutningen har hjemmel i EU-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/7/EF om forvaltning afbadevandskvalitet og om ophævelse af direktiv 76/160/EØF. Direktivet fastsætter regler omklassifikation, overvågning/tilsyn og information om badevandskvaliteten. Direktivet er gennemførtved bekendtgørelse nr. 165 af 23. februar 2009 om badevand og badeområder.Efter direktivet skal der fastsættes en ensartet information af klassifikation og badeforbud mv. ifællesskabet.På den baggrund er forslaget udarbejdet. Klassifikation af badevand består af 4 kategorier: ”ringe”,”tilfredsstillende”, ”godt” og ”udmærket”. Hertil foreslås et hvidt grundsymbol med en blåsvømmende person. Kategorierne adskilles med stjerne, sådan at ”ringe” har en streg (og ingenstjerne) og ”udmærket” har 3 stjerner. Der er ligeledes tekst til hver kategori, f.eks. ”Ringebadevandskvalitet”.For ”forbud mod badning” og ”badning frarådes” er forslaget et rundt symbol med rød kant med ensvømmende person i midten med en rød streg henover samt tekst ”Forbud mod badning”henholdsvis ”Badning frarådes”.Der stilles med forslaget ikke krav til symbolernes størrelse, og der stilles ikke yderligere krav tilplacering af symbolerne, som ifølge gældende direktiv skal placeres ”på et let tilgængeligt sted iumiddelbar nærhed af det enkelte badevand”.3. NærhedsprincippetSpørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.4. Konsekvenser for DanmarkLovgivningsmæssige konsekvenserDanmark har ved vedtagelsen af direktivet tilsluttet sig, at der opsættes ensartet information. Det erkommunalbestyrelsen, som forpligtes til at anvende symbolerne. Forslaget indebærer atbekendtgørelse nr. 165 af 23/02/2009 om badevand og badeområder (badevandsbekendtgørelsen)skal revideres.Økonomiske konsekvenserDen ensartede information med symbolet med den blå svømmende person på hvid baggrund knyttersig til kommunernes klassifikation af badestrande. Den vurderes ikke at ville medføre forøgedeomkostninger for kommunerne i forhold til de krav om information, som allerede fremgår afbadevandsbekendtgørelsen.
2
Det er ligeledes vurderingen, at krav om ensartede symboler ved ”forbud mod badning” og ”badningfrarådes” vil kunne gennemføres uden yderligere omkostninger, idet kommunerne allerede erforpligtede til at informere om badeforbud mv. Typografien til symbolerne vil blive lagt påNaturstyrelsens hjemmeside til brug for kommunerne.Beslutningen har ikke erhvervsadministrative eller samfundsøkonomiske konsekvenser.BeskyttelsesniveauDet vurderes, at beslutningen har en neutral virkning på beskyttelsesniveauet5. HøringForslaget har været sendt i høring i specialudvalget for miljøspørgsmål den 14.02.11 til den18.02.11. Det har ikke givet anledning til bemærkninger.6. ForhandlingssituationenEt udkast til forslaget er tidligere drøftet på et møde i komitéen den 9. december 2009, og fikgenerelt en positiv modtagelse.7. Dansk holdningRegeringen kan støtte den foreslåede udformning af symbolerne til information om klassificering afbadevande, ligesom regeringen kan tilslutte sig forslagene til symboler for ”forbud mod badning” og”badning frarådes”.
3