Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
913445_0001.png
913445_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 10. november 2010Sagsnr.: 7549Dok.nr.: 153559FVM 812
Folketingets Europaudvalg har i brev af 13. oktober 2010 stillet følgende spørgsmål nr.15 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia OlsenDyhr (SF).

Spørgsmål 15:

”Hvordan vil ministeren under reformen af EU’s fælles fiskeripolitik adressere proble-met med piratfiskeri foretaget af europæiske fartøjer?”

Svar:

Som nævnt i besvarelsen af spørgsmål nr. 13 (Alm. del) har EU i 2008 vedtaget enforordning med henblik på at forebygge, afværge og standse ulovligt, urapporteret ogureguleret fiskeri. Forordningen indeholder tiltag til kontrol af landinger fratredjelandsfartøjer i EU og af fiskevarer importeret fra tredjelande med henblik på atkontrollere, om fisken er lovligt fanget. Kontrollen omfatter havnekontrol oggrænsekontrol med verifikation af fangstattester fra et af EU godkendt tredjeland.Endvidere vedtog EU i 2009 en ny EU-fiskerikontrolforordning, som indeholderforanstaltninger, der skal sikre en mere effektiv, styrket og mere ensartet kontrol af EU’sfiskeri.Der er således allerede gennemført flere tiltag, som skal sikre en forbedret overholdelseaf den fælles fiskeripolitik, og det er forventningen, at det vil kunne mærkes, nårtiltagene for alvor begynder at virke.Fra regeringens side vil man også fortsat arbejde for en styrket indsats mod bekæmpelseaf IUU-fiskeri i internationalt regi som FN og FAO og i regionale fiskeriforvaltningsor-ganisationer.
Endelig arbejder regeringen, som også nævnt i besvarelsen af spørgsmål nr. 13 (Alm.del) for, at EU’s fiskeripartnerskabsaftaler med tredjelande indeholder elementer omudbygning og forbedring af de pågældende tredjelandes fiskerikontrol.
2