Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
913448_0001.png
913448_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 10. november 2010Sagsnr.: 7549Dok.nr.: 153564FVM 813
Folketingets Europaudvalg har i brev af 13. oktober 2010 stillet følgende spørgsmål nr.16 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia OlsenDyhr (SF).

Spørgsmål 16:

”Hvilke af EU’s fiskeriaftaler med tredjelande er efter ministerens opfattelse forsvarligei forhold til at sikre social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling, oghvordan vil ministeren sikre, at de fiskeriaftaler EU indgår, medvirker til en bæredygtigudvikling i de pågældende lande?”

Svar:

Fødevareministeriet er i forbindelse med indgåelse og fornyelse af aftaler og tilhørendefiskeriprotokoller opmærksom på en række forhold, som kan bidrage til at sikre ensocial, økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling.Et instrument hertil er et sæt Rådskonklusioner, der blev vedtaget i EU i 2004. Dissekonklusioner udgør et solidt grundlag i forbindelse med forhandlinger om aftalerne. Detfremgår blandt andet heraf, at de samme principper skal finde anvendelse ved EU-fiskerfartøjers fiskeri uden for EU som i EU-farvande, herunder for eksempel overhol-delse af forsigtighedsprincippet. Endvidere skal EU blandt andet:Bidrage til rationel og bæredygtig udnyttelse af kyststaternes marine ressource-overskud, navnlig ved at forhindre overfiskeri af bestande, der er vigtige for denlokale befolkningForbedre den videnskabelige og tekniske viden om det pågældende fiskeriBidrage til bekæmpelse af ulovligt, ureguleret og urapporteret fiskeri, navnligved at styrke kontrolforanstaltningerne
Lette udviklingskyststaternes integration i verdensøkonomien, blandt andet vedat fremme rimelige beskæftigelsesforhold for arbejdstagerne inden for sektorenFremme en bedre global forvaltningspraksis for fiskeriet på det finansielle ogpolitiske plan, navnlig gennem udbygning af kyststaternes institutionelle kapa-citet og bekæmpelse af korruption
Fra regeringens side er man – sammen med ligesindede medlemslande - opmærksom på,om Kommissionen sikrer sig, at rammerne i Rådskonklusionerne følges, nårfiskeripartnerskabsaftaler indgås eller fornys, og når der vedtages nye protokoller tilaftalerne.
2