Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
988362_0001.png
988362_0002.png
988362_0003.png
UDENRIGSMINISTERIET
Dato: 27. april 2011Endelig besvarelse af FEUspørgsmål nr. 134 af 8. april2011 til udenrigsministerenstillet af Per Clausen(EL)
Spørgsmål nr.134:Vil ministeren oplyse, hvor mange sanktioner over for Libyen EU har vedtaget, og hvornår deer effektueret?SvarFNs Sikkerhedsråd vedtog med resolution 1970 af 26. februar 2011 en række sanktioner modLibyen, herunder våbenembargo, krav om at foretage inspektion til vands og i luften i relationtil overholdelse af våbenembargo, såfremt der er rimelig grund til at antage at fragten indehol-der sanktionerede varer, samt målrettede restriktioner i form af indrejseforbud og indefrysningaf finansielle midler og økonomiske ressourcer mod Gadaffi, hans familie og ledende personerfra militæret og efterretningstjenesten. De personer der er omfattet af de målrettede indrejse ogfinansielle restriktioner fremgår af resolutionen. Der etableredes samtidigt en ny sanktionskomi-te vedr. Libyen, med henblik på monitorering af sanktionernes gennemførelse.Med FNs sikkerhedsrådsresolution 1973 af 17. marts 2011 blev inspektionsregimet i forbindel-se med våbenembargoen yderligere strammet og der blev vedtaget start-, landings- og overflyv-ningsforbud for libyske fly i udlandet, indefrysning af midler ejet eller kontrolleret af libyskemyndigheder samt en opfordring til årvågenhed over for nationale individers og selskabers for-retninger med libyske selskaber. Desuden blev kredsen omfattet af indefrysnings- og indrejsere-striktionerne udvidet med yderligere personer og enheder, som blev listet i resolutionen.FNs sikkerhedsrådsresolutioner pålægger medlemslandene at iværksætte de omtalte sanktioner.I gennemførelse af de to sikkerhedsrådsresolutioner har EU vedtaget diverse lovgivning i formaf Rådsafgørelser og Rådsforordninger, der forpligter og har retskraft i EU's medlemslande. EUhar gennem disse retsakter tillige gennemført egne (autonome) sanktioner, i form af målrettedeindrejse og indefrysningsrestriktioner overfor en udvidet kreds af personer og enheder.EU's forordninger har retskraft og bliver effektive i EU’s medlemslande fra datoen for offent-liggørelse i EU-tidende. Hvad angår de forpligtelser under FNs sikkerhedsrådsresolutioner, derkræver national gennemførelseslovgivning, herunder bl.a. våbenembargo og indrejserestriktio-
ner, har man i Danmark grundlag for umiddelbar håndhævelse af disse restriktioner gennembestemmelser i våbenloven og i udlændingeloven.
EUs gennemførelse af

FNs sikkerhedsrådsresolution 1970

om restriktive foranstaltninger påbaggrund af situationen i LibyenRådsafgørelse 137 samt Rådets gennemførelsesforordning 204, begge offentliggjort 3. marts2011:Indhold: Våbenembargo, forbud mod salg af udstyr til brug for intern undertrykkelse; Forbudmod at yde teknisk bistand i tilknytning til militære aktiviteter; Krav om inspektion af al fragt tilog fra Libyen, såfremt der er oplysninger, der giver rimelig grund til at antage, at fragten inde-holder sanktionerede produkter. Målrettede indrejse- og indefrysningsrestriktioner på alle pen-gemidler og økonomiske ressourcer. I tillæg til de af FNs Sikkerhedsrådets listede personerfremgår af EU's retsakt yderligere 20 personer.
Rådets gennemførelsesafgørelse 156 samt Rådets gennemførelsesforordning 233, begge offent-liggjort 11.marts 2011:Indhold: EU autonom opdatering med 1 person og 5 enheder, der er omfattet af de målrettedeindrejse og finansielle restriktioner.
Rådets gennemførelsesafgørelse 175 samt Rådets gennemførelsesforordning 272, begge offent-liggjort 22. marts 2011:Indhold: EU autonom opdatering med 11 personer og 9 enheder, der er omfattet af de målret-tede indrejse og finansielle restriktioner. I denne forbindelse listes bl.a. Libyens Udenrigsmini-ster, Moussa Mohamad Koussa.
EUs gennemførelse af

FNs sikkerhedsrådsresolution 1973

om restriktive foranstaltninger påbaggrund af situationen i LibyenRådets afgørelse 178 samt Rådets gennemførelsesforordning 288, begge offentliggjort 24. marts2011:Indhold: Justering af de målrettede indrejse- og indefrysningsrestriktioner i forhold til tidligereforordning nr. 204, hvorved listerne justeres i henhold til de nye personer og enheder der er
omfattet af FNs sikkerhedsrådsresolution 1973, med tilføjelse af EU autonom opdatering afpersoner omfattet af målrettede sanktioner.
Rådets gennemførelsesforordning 296 offentliggjort 26. marts 2011:Indhold: Forbud mod direkte eller indirekte at yde teknisk bistand i tilknytning til militært ud-styr; Forbud mod mæglerservice i tilknytning til udstyr, der kan bruges til intern undertrykkelse;Forbud mod at levere finansieringsmidler eller bistand i tilknytning til militært udstyr, navnlig iforhold til gavebistand, lån og eksportkreditforsikring til personer eller enheder i Libyen, samt itilknytning til levering af bevæbnede lejesoldater; Forbud mod at lade libyske luftfartøjer ellerluftfartsselskaber overflyve, lande eller drive luftfarttjeneste til eller fra Unionen, samt over Li-byens territorium.
Rådets afgørelse 236 samt Rådets gennemførelsesforordning 360, begge offentliggjort den 14.april 2011:Indhold: EU autonom opdatering af listerne over personer og enheder omfattet af de målrette-de restriktioner, samt ophævelse af sanktioner over for den libyske udenrigsminister MoussaMohamad Koussa, som blev opført på EUs eget initiativ ved EU's afgørelse 175 og forordning272.
EU reviderer og opdaterer løbende listerne over libyske personer og enheder omfattet af sank-tionerne. Der vedlægges kopi af den samlede liste over personer og enheder omfattet af EUsmålrettede sanktioner (Rådets gennemførelsesforordning nr. 360/2011). Der vedlægges tilligekopi af FNs sikkerhedsrådsresolution 1970 og 1973, inkl. bilag med de af Sikkerhedsrådets op-førte personer og enheder, omfattet af sanktionerne.