Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 568
Offentligt
1148231_0001.png
1148231_0002.png
1148231_0003.png
TilFolketingets KulturudvalgFolketingets EuropaudvalgKulturminister Uffe ElbækEuropaminister Nicolai Wammen
DenDen 15. august 2012

Europæisk Kulturhovedstad 2017

Denne fælles henvendelse fra Sønderborg og Aarhus er stilet til Folketingets Kulturud-valg og Folketingets Europaudvalg og de respektive ministre i anledning af konkurrencenom at opnå titlen som Europæisk Kulturhovedstad 2017.En jury med 13 medlemmer træffer den 24. august 2012 afgørelse om, hvilken by der i2017 repræsenterer Danmark som Europæisk Kulturhovedstad. Juryen består af sekseksperter fra Danmark, som er udpeget af Kulturministeren og syv internationale eks-perter, der er udpeget af EU-institutionerne.Formålet med kulturhovedstadsprojektet er ”at fremhæve de europæiske kulturers rig-dom og mangfoldighed samt deres fælles træk og medvirke til at give de europæiskeborgere større forståelse for hinanden.” Der bliver ved udvælgelsen lagt vægt på at kul-turprogrammet bygger på kulturelt samarbejde og har en høj kunstnerisk og kulturelkvalitet. Det skal samtidig stemme overens med kriterier under overskrifterne 1. Deneuropæiske dimension og 2. By og borgere.Europa-Parlamentet og Rådet for den Europæiske Union besluttede i 2003, at Danmarksammen med Cypern har værtskabet for Kulturhovedstad 2017. Processen for udpegel-sen er fastlagt af EU og forløber over en periode, der påbegyndes seks år forud for kul-turhovedstadsåret. I overensstemmelse hermed indkaldte Kulturministeriet den 1. sep-tember 2010 ansøgninger fra byer, der ønsker at kandidere til titlen som Europæisk Kul-turhovedstad 2017.Sønderborg og Aarhus besluttede længe før den officielle indkaldelse af ansøgninger atkandidere til titlen og igangsatte forberedelsen af ansøgningerne. Begge byer har siden
2008/2009 lagt et meget stort arbejde i denne proces. Den 30. september 2011 blev deførste ansøgninger afleveret. Juryen besluttede den 25. november 2011 at begge byerer gået videre i konkurrencen og gav en række anbefalinger til udviklingen af projekter-ne frem mod aflevering af endelig ansøgning.Den 15. juni 2012 afleverede Sønderborg og Aarhus de endelige ansøgninger til Kultur-styrelsen. Ansøgningerne har forskellige temaer og tager afsæt i styrkepositioner ogudfordringer, som er særegne for de to byer og de omkringliggende regioner.Sønderborg arbejder på at skabe en Countryside Metropolis, en landlig metropol, somoverskrider den stadig dybere kløft mellem storby og ”udkant”. Det er et udviklingspro-jekt, der rækker ud i Europa for at samarbejde om at skabe stærke samfund, som erbæredygtige både miljømæssigt, kulturelt, socialt og økonomisk. Det kulturelle programfremhæver de positive aspekter ved at bo i en grænseregion og skaber åbenhed over forkulturel mangfoldighed.Aarhus vil med temaet Rethink skabe et laboratorium for løsning af fælleseuropæiskeudfordringer. Kunst, kultur og den kreative sektor skal vise vejen fremad ved hjælp afnye partnerskaber og samarbejde på tværs af sektorer. Projektet indeholder et udvik-lingsprogram for 2013-2016, hvor der bliver investeret i kompetenceudvikling og projek-ter, der bygges op til kulmination i 2017.Sønderborg og Aarhus har hvert sit afsæt og giver to forskellige bud på den EuropæiskeKulturhovedstad i 2017. Der er samtidig væsentlige lighedspunkter, som viser det enga-gement og den seriøsitet der ligger bag ansøgningerne.Projekterne er tæt knyttet til den strategiske udvikling af byen og den omkring-liggende region med fokus på de tilstedeværende udfordringer og muligheder.Projekterne er vel forankrede i det lokale kulturmiljø og indeholder perspektivrigeinternationale samarbejder, som vil skabe kulturel udvikling, vækst og oplevelserfor borgerne.Ansøgningerne bygger på en stærk opbakning fra byen og den omkringliggenderegion, der har forpligtet sig økonomisk på gennemførelsen af projektet i denvindende by.Sønderborg og Aarhus vil på vegne af byerne og de omkringliggende regioner opfordreRegeringen og Folketinget til økonomisk prioritering af Danmarks værtskab for Europæ-isk Kulturhovedstad i 2017. Statslig medfinansiering af kulturhovedstaden er en væsent-lig forudsætning for at realisere ambitionsniveauet i begge projekter. Det var også til-fældet, da København var Kulturhovedstad i 1996.
Side 2 af 2
Danmark har netop leveret stafetten med formandskabet for EU videre til Cypern. I2017 vil eksisterende bånd blive styrket og nye samarbejder mellem Danmark og Cy-pern blive etableret i kraft af den Europæiske Kulturhovedstad. Det er et konkret ek-sempel på en europæisk dimension.Juryen tildeler titlen til enten Sønderborg eller Aarhus. Uanset hvilken by der vinder tit-len, ønsker den Europæiske Kulturhovedstad 2017 at repræsentere Danmark på bedstevis og har behov for national opbakning til at løse denne opgave.
Med venlig hilsen
Aase NygaardBorgmester i Sønderborg
Jacob BundsgaardBorgmester i Aarhus
Stephan KleinschmidtFormand for Kultur ogErhvervsudvalget i Sønderborg
Marc Perera ChristensenKulturrådmand i Aarhus
Yderligere information om projekterne og ansøgningerne til Kulturhovedstad 2017 kanlæses på hjemmesiderne:
www.Sonderborg2017.dk
www.Aarhus2017.dk
Side 3 af 3