Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 586
Offentligt
1153943_0001.png
1153943_0002.png
1153943_0003.png
1153943_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2012-29-221-014077/Dep. sagsnr. 13751Den 4. september 2012FVM 065
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til anvendelse af kaliumdiacetat (E 261 ii) til diverse fødevaregrupper og somtilsætningsstof til tilsætningsstoffer, aromaer, enzymer og næringsstoffer ved ændring afbilag II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt god-kendelse af renhedskriterier for kaliumdiacetat (E 261 ii) ved ændring af forordning(EU) nr. 231/2012 (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag til anvendelse af kaliumdiacetat (E 261 ii) til diverse føde-varegrupper samt som tilsætningsstof til tilsætningsstoffer, aromaer, enzymer og næringsstof-fer. Forslaget indeholder også forslag til godkendelse af renhedskriterier for stoffet. Forsla-get er i overensstemmelse med kriterierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer om, at der skal være enteknologisk begrundelse for anvendelsen, at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren, og atanvendelsen skal være sundhedsmæssigt forsvarlig. En vedtagelse af forslaget vurderes at be-tyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan således støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II og bilag III til forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om anvendelse af ka-liumdiacetat (E 261 ii) til diverse fødevaregrupper samt til tilsætningsstoffer, aromaer, enzy-mer og næringsstoffer.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3, artikel 14 og artikel 30, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretil-sætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedure for føde-varetilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-
2relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 13. september 2012.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdForslaget vedrører optagelse på fællesskabslisterne over tilsætningsstoffer (bilag II og III tilforordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer) af kaliumdiacetat (E 261 ii) tilalle de fødevarer, tilsætningsstoffer, aromaer, enzymer og næringsstoffer, hvor tilsætnings-stoffet natriumdiacetat (E 262 ii) allerede er godkendt. Stoffet kan erstatte natriumdiacetat (E262 ii) for at nedbringe indtagelsen af natrium (salt), som er et ønske ud fra en sundhedsmæs-sig vinkel. Derudover indeholder forslaget renhedskriterier for kaliumdiacetat (E 261 ii).Kaliumdiacetat (E 261 ii) er et nyt tilsætningsstof, men svarer til allerede godkendte salte ogsyrer af acetat. Det foreslås derfor godkendt med samme E-nummer som kaliumacetat (E 261i) men med betegnelsen E 261 ii. Stoffet virker som et konserveringsmiddel ved at forhindrevækst af mikroorganismer.Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat iEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fø-devaretilsætningsstoffer, som er:at der er en teknologisk begrundelse,at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne,at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige.
Såfremt forslaget vedtages, vil anvendelse af kaliumdiacetat (E 261 ii) til diverse fødevare-grupper finde anvendelse fra 20 dage efter offentliggørelsen. Når fællesskabslisten for tilsæt-ningsstoffer finder anvendelse, vil kaliumdiacetat (E 261 ii) fremgå af listen.
3UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen er der vedtaget en fælles-skabsliste over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser (bilag II) samt enfællesskabsliste over anvendelse af tilsætningsstoffer til tilsætningsstoffer, aromaer, enzymerog næringsstoffer (bilag III). Fællesskabslisten for tilsætningsstoffer (bilag II) skal finde an-vendelse fra 1. juni 2013. Fællesskabslisten for tilsætningsstoffer til tilsætningsstoffer, aroma-er, enzymer og næringsstoffer (bilag III) har været gældende siden 2. december 2011.Forslaget vedrører ændring af både bilag II og bilag III. En vedtagelse af forslaget kræver ik-ke implementering og har ikke lovgivningsmæssige konsekvenser i Danmark, idet området erreguleret af en forordning, og dermed er reglerne umiddelbart anvendelige i Danmark.KonsekvenserForslaget har ingen statsfinansielle konsekvenser eller administrative konsekvenser. Forslagetvurderes heller ikke at have øvrige samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekven-ser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet anvendelsen af kaliumdia-cetat (E 261 ii) til diverse fødevaregrupper og konkluderer, at der ikke er sundhedsmæssigeproblemer ved anvendelserne.DTU Fødevareinstituttet støtter Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) vur-dering og har ingen sundhedsmæssige indvendinger mod at tillade også kaliumdiacetat i stilmed kaliumacetat. Ligeledes har DTU Fødevareinstituttet ingen bemærkninger til forslag tilspecifikation for stoffet.En vedtagelse af forslaget skønnes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Advokatrådet beklager den korte høringsfrist, men har ikke fundet anledning til at fremkom-me med bemærkninger til sagen i øvrigt.Forbrugerrådet har ingen bemærkninger.
4Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-ningsstoffer sker ud fra kriterierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof, og regeringen ag-ter på den baggrund at stemme for forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.