Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 71
Offentligt
1036412_0001.png
1036412_0002.png
Program09.3010.00
Frihed først og sidst i ånden, hvor den virker uden armFrihed derhos og for hånden, som gør gavn og ingen harm!N.F.S. Grundtvig

Ankomst og kaffe

Velkomst

Christian Ulrich Terp, formand for internationalt udvalg, GrundtvigskForumHanna Broadbridge, formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd

The fundamental right to freedom of religion – law and practice

Peter Krömer, lawyer

European churches’ engagement in the area of freedom of religion

or belief

Elizabeta Kitanovic, Human Rights Secretary at the Conference ofEuropean ChurchesFader Joe Vella Gauci, advisor for International Relations &Religious Freedom, Commission of the Bishops’ Conferences ofthe European Community

Spørgsmål/debat

Formiddagssessionen simultantolkes fra engelsk/tysk til dansk
10.30
Frihed til at tro, tænke og taleGrundtvigsk Forum og Folkekirkens mellemkirkelige Råd indbyder den25. november til konference om trosfrihedens vilkår i verden. Vi vil sættefokus på, hvad kirkerne i Europa, det officielle Danmark og EU gør for atsikre menneskers rettigheder til at tro, tænke og tale frit?I Danmark er friheden til at tro en grundlæggende rettighed. Men imange lande i verden, er det at tro og give udtryk for sin tro forbundetmed store omkostninger, diskrimination og endda forfølgelse. Religions-og trosfrihed som en grundlæggende rettighed er noget, beslutningsta-gere både i Danmark og EU i stigende grad har fået øjnene op for. Ogsåeuropæiske kirkelige organisationer arbejder for at skabe størreopmærksomhed på religionsfrihed generelt og kristnes vilkår isærdeleshed i de lande, hvor frihed til at tro, tænke og tale frit trædesunder fode. Det ønsker Grundtvigsk Forum og Folkekirkensmellemkirkelige Råd at sætte fokus på.…………………………………………Den 25. november 2011 fra kl. 9-15 indbydes derfor til konference påVartov i København. På talerlisten er akademikere, politikere ogembedsmænd fra ind- og udland, som vil debattere trosfrihedens vilkåri verden, hvad EU konkret gør for at sikre trosfrihed og hvordanFolkekirken kan og skal engagere sig i spørgsmålet.
- om trosfrihedens vilkår i verden og den europæiske respons
12.1513.00

Frokost

Europas reaktion på overtrædelse af religions- og trosfrihed

Margrethe Auken, Medlem af Europaparlamentet (SF)Naser Khader, tidligere medlem af Folketinget (C)Repræsentant, Udenrigsministeriet

Intermezzo

Trosfrihed i et dansk perspektivReligionsfrihed – en selvfølgelighed eller ligegyldighed?Hans Hauge, lektor

Paneldebat: Hvordan er man bedst rustet til at forsvare sin

frihed som religiøst menneske? Kan Folkekirken forsvare

frihedsrettighederne og vil en eventuel kirkeforfatning gøre

en forskel?

Ulla Morre Bidstrup,lektor og medlem af Grundtvigsk Forumsstyrelse og kirkepolitiske udvalgLena Kumlin, juridisk rådgiver, den Evangelisk Lutherske kirke iFinlandRepræsentant, Folketingets Kirkeudvalg

Afrunding

13.45
14.00
15.00
På konferencen kan du blandt andre møde:Margrethe AukenPræst og Medlem af Europaparlamentet (SF) samt tidligere medlem afFolketinget. Margrethe Auken har udvalgsposter indenfor transport,landbrug og borgerklager. Global retfærdighed og bæredygtig udviklinger nogle af den erfarne politikers mærkesager.
Ulla Morre BidstrupLektor og medlem af Grundtvigsk Forums styrelse og kirkepolitiskeudvalg.
Lena KumlinJurist og rådgiver i EU spørgsmål i den Evangelisk Lutherske kirke iFinland. Lena Kumlin er ansvarlig for kirkens EU engagement og en euro-pagruppe bestående af politikere, embedsmænd og kirkefolk, der rådgi-ver og debatterer EU spørgsmål af relevans for kirken.
Naser KhaderForedragsholder, forfatter og tidligere medlem af Folketinget. NaserKhader er født i Syrien og kom til Danmark som barn. Han har i mange årarbejdet for ytringsfrihed og dialog og har modtaget en række priserblandt andre Jyllands-Postens Fonds Ytringsfrihedspris i 2006.
Hans HaugeDr.Phil og lektor på Nordisk Institut på Aarhus Universitet. Hans Haugeer foredragsholder, forfatter, klummeskriver og samfundsdebattør.
Tid25. november 2011 fra kl. 9-15
Peter KrömerHar arbejdet som jurist siden 1978 og i en årrække beskæftiget sig medspørgsmål om religionsfrihed, menneskerettigheder og juridiske spørgs-mål om kirke og stat. Siden 1984 har han været medlem af synoden forden protestantiske kirke i Østrig.
StedVartov, Farvergade 27, 1463 København K
PrisElizabeta KitanovicArbejder for Konferencen for Europæiske Kirker i Bruxelles med ansvarfor menneskerettighedsspørgsmål. I 2009 blev hun valgt til det rådgi-vende panel for EU's Menneskerettighedsagentur. Hun har tidligerearbejdet som rågiver for inter-religiøse anliggender for den serbiskeregering. Hun er uddannet indenfor teologi, diplomati og statskundskab.
Pris for konferencen: 150 kr. inklusiv frokost
TilmeldingTilmelding senest den 18. november på mail til[email protected]Opkrævning fremsendes på e-mail.
Pater Joe Vella GauciP. Joe er Rådgiver for Internationale anliggender og Religionsfrihed hosden katolske kirkes Konference af Biskopper i EU i Bruxelles, og eransvarlig for konferencens ekstensive arbejde med kristnes rettigheder iverden.